kungfu

Legyél a támadód rémálma!


Sajnos a mai világban elmondható, hogy a legtöbb nő már került olyan helyzetbe, ahol tehetetlennek, gyengének érezte magát, ahol félt, mert nem volt ura a szituációnak, esetlegesen az élete is veszélybe került. Megtámadták, inzultálták, akár csak szavakkal is, de mindez mély nyomot tud hagyni az ember lelkében, s az önmarcangolás közben bizonytalanná és sebezhetővé válik a világot uraló erőszakkal szemben.

Nagyon fontos tudni, hogy nem kell, hogy ez így történjen. Nem kell félelemtől rettegve, leszegett fejjel járni az utcán, van módja, hogy egy átlagos nő is megvédje magát a támadásokkal szemben.

Egykor Kovács Eszter, kung-fu oktató, a Szegedi Wu De Iskola vezetője is érezte, hogy milyen erőtlennek lenni. Általános iskolában a testnevelés tanára gyengének és ügyetlennek nevezte őt az osztálytársai előtt, amitől megszégyenítve érezte magát, azonban őt ez az incidens arra sarkalta, hogy erősebb legyen, bebizonyítsa a tanárainak, hogy igenis nem gyenge. A kezébe vette a sorsát, és elkezdett kung-fuzni.

„A véletlen folytán kerültem kapcsolatba a kung – fu- val. Apukám nézett egy Bruce Lee filmet, ami kapcsán el kezdett érdekelni a kung-fu. Láttam, hogy apukámnak ez mennyire tetszett, és elhatároztam, hogy én is ilyesmivel szeretnék foglalkozni. Viszont apukám óva intett attól, hogy olyan sportba fogjak, ahol majd engem ütni és rúgni fognak. Szerencsére egy olyan kung-fu iskolát találtunk elsőre, amit egy hölgy alapított a legenda szerint. Ez az egyetlen olyan kung-fu stílus, ahol a nőknek is esélye van megvédeni magukat, ugyanis a gyakorlatok nem erőre épülnek, hanem technikára.”

kung-fu

Több mint 300 kung-fu stílus létezik, ezek közül Eszter a Wing Tsun kung-fu stílusban mélyedt el, teljesedett ki. Ez az egyetlen olyan ősi kínai harcművészet, amelyet egy nő hozott létre, pontosabban egy Shaolin-harcos papnő, hogy megbosszulja a Shaolin kolostor felgyújtását. A stílus abban egyedülálló, és azért lehet leginkább a nők „fegyvere”, mert más stílusokkal szemben nem a fizikai erőre épül, hanem a technikák kidolgozásánál a papnő az értelemre, a gondolkodásra, gyorsaságra, és a könnyedségre helyezte a hangsúlyt.

Eszter már 24 éve gyakorolja e stílust, nagyon fiatalon 17 évesen nyitotta meg az iskoláját, ahol mára már az edzéseket sportedző, kung-fu oktató férjével, Dr. Kovács Milánnal közösen vezetik.
Az iskolában külön női önvédelmi oktatás is folyik hölgyek részére.

„Amikor egy női önvédelmi tanfolyamon bejönnek a hölgyek, először leülünk, kicsit oldódásképp beszélgetünk arról, hogy ki miért jött ide, már olyankor sajnos ki szoktak bukni olyan történetek, akit már megtámadtak, vagy majdnem megtámadtak, vagy otthon volt probléma és el szeretné kerülni, hogy megint ilyen legyen. És akkor megbeszéljük, hogyan lehet, hogyan lehetett volna elkerülni ezeket a szituációkat, illetve hogyan lehet a jövőben ezekre reagálni. A jogszabályokat is átvesszük ilyenkor, hogy milyen idevonatkozó jogszabályok vannak, például azt, hogy mikortól jogos az önvédelem. Utána beszélek nekik arról, hogyan lehet biztonságosan közlekedni, tulajdonképpen azokat a tanácsokat mondom el, amit a rendőrség is a bűnmegelőzési tájékoztatásokon rendszeresen hangoztat. Ha lehet, kerüljük a sötét utcákat, és társaságba menjünk, ne sétáljunk egyedül kivilágítatlan utcákon. Ha látunk egy zűrös csoportot kerüljük el, ne menjünk arra. Ha szórakozóhelyre megyünk, és ki kell menni a mosdóba, akkor ne hagyjuk őrizetlenül a poharunkat, hogy bármit beleönthessenek.” – hangsúlyozta Eszter

új-kungfu2

Az elméleti részt követően Eszter végigveszi a gyakorlatban tanítványaival azokat a szituációkat, amelyekkel a mindennapi életben egy nő találkozhat és fenyegetést jelenthet rá.
Megtanulják, hogyan reagáljanak olyan helyzetekre, mint például, ha a támadó a nyakláncáért nyúlna, lökdösné, elkapná a kezét, el akarná venni a táskáját, átkarolná, hátulról a haját húzná, vagy rosszabb esetekben késsel támadna, vagy egyszerre ketten, hárman támadnának.

„A harcművészet alapvetően az önvédelemre jó, de az elsődleges cél a megelőzés, a harc nélküli harcművészet. Tehát nálunk olyan gyermekekké, felnőttekké, hölgyekké válnak az iskola résztvevői, akiket kevésbé esélyes, hogy megtámadnak. Pont azért, mert olyan a kiállásuk, olyan tempóban mennek, olyan a tekintetük, egyszerűen látják, hogy nem áldozatok és nem őket pécézik ki. Az a helyzet, hogy azok a ragadozók, akik az utcán járnak, és ilyen opportunista módon kiszemelik az áldozataikat, azok látják, hogy ki az áldozattípus, és ki az, akihez jobb nem oda menni. Ennek a fajta egészséges magabiztosságnak a megléte nagyon fontos.”

új-kungfu

Ha támadás ér, nagyon fontos az azonnali, másodpercek tört része alatti cselekvés. Minden akkor dől el, ilyenkor nincs idő habozni.
A támadóknak két csoportját különböztethetjük meg: sokkal nagyobb százalékuk az, aki hirtelen felindulásból cselekszik, például meglát egy lányt és el akarja venni a táskáját. Őket akár egyetlen pofonnal ki lehet zökkenteni, a legtöbbször a váratlan válaszreakciótól elmenekülnek. Ilyenkor bármilyen eszköz, akár egy esernyő, egy kulcscsomó is fegyverré válhat a kezünkben.
A másik csoport, és szerencsére ez a kisebb, azok a támadók, akik előre megfontolt szándékkal ártanak a nőknek. Ellenük már jóval nehezebb védekezni, sokkal nagyobb, hosszabb felkészülést igényel a támadás kivédése.

„A nagy különlegessége a Wing Tsunnak, hogy nem kell nagy erő ahhoz, hogy a másiknak nagyon fájjon. Ez egy olyan fajta rendszer, ami ellen, ha valaki ezt jól megtanulja, nincs orvosság, mert olyan dolgokat, akár sportszerűtlen dolgokat használ fel, nyílván önmaga és szerettei védelmében, amikre nem lehet, vagy nagyon nehéz hatásos védekezést találni. Mindezt kevés erővel, de rendszeres gyakorlással lehet elérni.” – árulta el Milán

újkungfu3

 „Az önvédelmi szituáció az általában nem szürke. Tehát vagy fehér, vagy fekete. Vagy el tudjuk kerülni, vagy nem tudjuk elkerülni. Például, ha valaki odajön, hogy adjak már neki ötszáz forintot, valószínű inkább odaadom, mintsem elkezdek önvédelmi technikákat alkalmazni, hogy esetleg erőszakkal el akarja venni tőlem a pénzt. Ötszáz forintom lesz újra, egészségem meg életem már még egyszer nem lesz.” – fűzte hozzá Eszter

A Wing Tsun kung-fu segítségével olyan elveket és tanításokat sajátíthatnak el az iskola tanítványai, ami nem csak gyakorlás közben, hanem a mindennapi életben is alkalmazható, így ezek egyfajta útmutatóvá is válhatnak számukra ahhoz, hogy megtalálhassák a helyes utat, a saját útjukat a mai világban.

Fülöp Tímea

A cikk olvasható a Csongrádhír 5. számában, a 3. oldalon is.

Hozzászólások