oktatás

Lesz – e új alaptanterv 2019 – től? Az EMMI válaszol


Korábbi lapszámunkban már beszámoltunk arról, hogy a kormány 2019 szeptemberétől új, nemzeti alaptanterv bevezetését tervezi.

Akkor megírtuk, hogy az új alaptanterv tartalmát és életbeléptetésének részleteit sajnos még az érintett szakemberek előtt is homály fedi, a Civil Közoktatási Platform (CKP) írásos megkeresésére sem kapott érdemben választ az EMMI-től (Emberi Erőforrások Minisztériumától) olyan sarkalatos kérdésekben, mint hogy hogyan fog az új alaptanterv a kormány által megadott szűk határidőn belül elkészülni, hogyan fogják a megadott határidőre az előkészületeket kidolgozni, az intézményeket, pedagógusokat felkészíteni.

A CKP a 30 napos határidőn túl elmaradt választ követően az ombudsmanhoz fordult panaszával. Ezen a ponton számolt be az ügyről a hazai sajtó, minek következtében, vagy csupán véletlen egybeesés, egy napon belül egy szokatlanul kedves hangvételű válaszlevél érkezett az EMMI-től.

Ez a levél a kormány korábbi, a CKP által vitatott kijelentéseit tartalmazza a témában, ettől egy lényegi ponton tér el a korábbiakhoz képest.

„Az új tartalmi szabályozók bevezetésének időpontja még nem került kihirdetésre, a társadalmi és szakmai megalapozottság és elfogadottság fontosabb szempont az új szabályozók bevezetésének meghatározásakor.” – írja Palkovics László a válaszlevélben.

Vagyis ebből a válaszból világossá vált a szakma képviselői részére is, hogy a kormány ellentétben a korábban elhangzottakkal, már nem olyan biztos a nemzeti alaptanterv 2019-es indulásában, sőt arról sincsen fogalmuk, mikorra készül el az új alaptanterv, ebből következően nem tudják megmondani pontosan annak életbeléptetését sem.

„Ellentmondani látszik ennek a szép, új, de inkább csak verbális gesztusnak, hogy a “rögvest” – ezek szerint lehet, hogy csak 3 év múlva – bevezetendő új alaptantervre hivatkozva semmibe veszi az EMMI a diákok elviselhetetlen terhelés elleni tiltakozását, okafogyottnak nevezvén a követelésüket.” – reagált a levélben leírtakra a CKP saját honlapján.

A civil szervezet azt kifogásolja, hogy a kormány részéről nem történt szakmai és társadalmi egyeztetés az érintettekkel a koncepció kidolgozásában, nincs olyan fórum, ahol a javaslataiknak hangot adhatnának, illetve a kérdéseikre érdemben választ kaphatnának.

Fülöp Tímea

A cikk a Csongrádhír 4. számában a 8. oldalon is olvasható, továbbá a Kiskunhír 3. számában szintén a 8. oldalon is megtalálható.

Hozzászólások