Pöttyös Bögre

Magyar költészet napja a Pöttyös Bögrével


Kiskunmajsán jártunk, ahol a Pöttyös Bögre zenekar egy rendhagyó irodalom órát tartott a Konecsni György Kulturális Központban. A költészet napi előadás apropóján beszélgettünk el a zenekar vezetőjével, Lajkó Gáborral.

A 2015-ben alakult gyerekzenekar jelenlegi felállás szerint négy tagból áll: Kis Dávid (szólógitár), Kis Csaba (dob), Belényi Gábor (basszusgitár) és Lajkó Gábor (ének, ritmusgitár), aki a zenekar többi tagját az interjú során úgy emlegette, mint a zenéhez értő kollegáit. A már 27 éve tanárként dolgozó Gábor jelenleg leginkább az angol tantárggyal szokta „ijesztgetni” a gyerekeket. Saját bevallása szerint nem tud kottát írni, így telefonjára szokta rádúdolni az ötleteit. Új ötletek pedig állandóan vannak, inspirálja, hogy ilyen tehetséges fiatalokkal dolgozhat együtt.

– Mennyiben volt más ez a költészet napi előadás egy szokványosabbnak nevezhetőtől?

Ez annyiban volt más, hogy egy rendhagyó irodalom óra volt. Tanérként dolgozom, és az Arany János iskolában hiszünk abban, hogy élmény alapú oktatást kell biztosítani a gyerekeknek. Szerintem sok gyerek szívesen ülne ilyen irodalom órán olyan helyett, ahol csak ki kell nyitni a könyvet és felolvasni. Emiatt jobban kellett rá készülnünk, jobban kellett arra figyelnünk, hogy legyen olyan is, ami szavalat, legyen olyan, ami a gyerekek figyelmét leköti. Igyekeztünk ezt egyensúlyban tartani.

– Több verset is megzenésítettetek, mi alapján esett pont ezekre a választás?

Az alapján szoktam választani, hogy mi az, ami igazán megfog, illetve melyik az a vers, aminek már rögtön van egy dallama a fülemben. Ha ez a kettő egymásra talál, akkor kezembe veszem a gitárom, hátha lesz belőle valami. Ezeket a zenéket nagyjából én csináltam, én szoktam vinni a zenekarba a zenei ötleteket. A kollegák pedig elmondják zeneileg mi nem jó, azt kijavítják.

– Milyen sűrűn szoktatok koncertezni?

Mostanában kicsit ritkábban. Bízunk abban, hogy a nyári programok közeledtével egyre többen fognak minket is keresni. Még nem ismernek minket igazán, ha kimondom, hogy Pöttyös Bögre zenekar, akkor csak itt környéken tudják, hogy mi vagyunk azok, bár nagy örömünkre szolgált, hogy jártunk már Szegeden és Budapesten is. Reméljük, egyre többen fogják megismerni a zenekarunkat.

– Csak gyerekzenekarban játszol?

Valamikor zenéltem felnőttek előtt is, akkor leginkább más együttesek feldolgozásait játszottuk. Pár évvel ezelőtt megértettem azt, amit már a feleségem harminc éve sugallt nekem, hogy sokkal jobban járok, ha a saját dalaimat játszom. Így jött az ötlet, hogy csináljunk egy gyerekzenekart. Úgy gondoltuk, hogy a gyerekekkel kell kezdeni a nevelést. Ha a gyerekek megértenek, megszeretnek valamit gyerekkorukban, akkor azt felnőtt fejjel esetleg tovább fogják adni. Innen jött az ötlet, hogy csináljunk egy olyan gyerekzenekart, ami főleg saját számokat játszik, amiben mi írjuk a dalokat.

– A gyerekek vagy a felnőttek inkább a hálás közönség?

A gyerekeknek egy kicsit nehezebb játszani. Ők egyáltalán nem tudnak és nem is akarnak alakoskodni. Tehát egy gyerek azonnal megmondja, ha nem tetszett neki valami és azt is azonnal le tudjuk mérni, ha tetszett. Úgyhogy egy kicsit jobban megizzadunk, amikor gyerekeknek játszunk. Csukás Istvánt idézném, aki azt mondta, hogy: a gyerekeknek ugyanúgy kell írni, mint a felnőtteknek, csak egy kicsit jobban.

– Mikor lesz a következő fellépésetek?

Nagyon reméljük, hogy legközelebb május, június környékén eljutunk Jászszentlászlóra, ami hazai közönségnek számít, mivel én jászszentlászlói vagyok.

Pete Tamás

Hozzászólások