road

Már 16 város csatlakozott a január 19-i országos blokádhoz


Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke az ATV Heti Napló című műsorában jelentette be, hogy a január 19-i országos blokádhoz már 16 város jelezte részvételi szándékát.

Korábban, a január 5-i budapesti tüntetésen hirdették meg a szakszervezetek január 19-ére az országos blokádot. Útlezárások és hídelfoglalások várhatóak aznap, Kordás László elmondása szerint az egész ország le fog állni.

A műsorban Kordás kiemelte, ez nem sztrájk lesz, hanem egy országos tiltakozó demonstráció, egy időben több helyen félpályás útlezárásokkal. Kordás szerint az utak eltorlaszolásával meg lehet bénítani egy ország működését, és pontosan ez is a céljuk.

Az akciót a szakszervezetek megyei képviseletei fogják koordinálni, hogy egyszerre valósuljon meg a demonstráció minden nagyobb városban és megyeszékhelyen.

Azt is elmondta, hogy arra ügyelni fognak, hogy az éppen aznap esedékes központi középiskolai felvételikre való eljutást és onnan hazajutást ne akadályozzák a gyerekek számára.

A szakszervezetek kedden adják át a követeléseiket tartalmazó dokumentumot Orbán Viktornak, akinek öt napot adnak arra, hogy felállítson egy tárgyalódelegációt. Ha ez nem valósul meg, országos figyelmeztető sztrájk kezdődik, utakat és hidakat zárnak le a tiltakozók, akár hosszabb időre is.

Kordás László arra is felhívta a figyelmet, hogy a versenyszférában bárhol lehet sztrájkolni, a közszolgáltatóknál és a közszféra területén viszont a törvény szerint lennie kell kötelező minimumszolgáltatásnak.

Forrás: hvg.hu

Hozzászólások