perseidák

Már megrendelhető a Perseidák Vers és Próza Antológia


Embernek Embert, így lenne Méltó.
Nem kell több megalkuvó,
Nincsen több béklyó.

                                   részlet: Kiss Koppány Embernek embert című verséből

Mint ahogy a Perseidák, a leglátványosabb meteorraj az égen, a róla elnevezett antológiában megjelenő tehetséges, feltörekvő költők, írók is fényes csillagként ragyognak verseikkel és prózáikkal a kötet lapjain.

Az antológiát Szinay Balázs hívta életre, a Láncolat Irodalmi Műhely gondozásában, a L.I.M. Művészeti Antológia sorozat első részeként. A műben mindenki a saját maga által választott verseivel pályázhatott tartalmi megkötések nélkül.

Kiss Koppány, költő, elárulta, hogy az általa beküldött négy-öt vers alapján az Embernek embert című költeményét választotta be a kötetbe a zsűri. Koppány elmesélte, azért esett erre a szerzeményére a választása, mert amellett, hogy követi a klasszikus, szabályos versformát, irodalmi körökben nagyon sok pozitív visszajelzés is érkezett a művel kapcsolatosan.

Az antológia ünnepélyes bemutatójára március harmadikán került sor Budapesten, ahol a Viháncos Duó, akusztikus zenekar megzenésített verseivel nyitották meg a rendezvényt, majd az arra vállalkozó művészek felolvasták az antológiából egymás szerzeményeit.

„Nekem ez az első megjelenésem egy antológiában, bár nagyon régóta próbálkoztam már vele, de úgy tűnik, most érett meg arra az írásom, az idő, hogy belekerüljek. Az ismertség ezáltal szerintem szerencse kérdése is, mert van olyan ismerősöm, akit nagyon sokan megismertek egy – két ilyen antológiai megjelenés után, de ismerek olyat is, akinek évek óta szinte minden évben jelenik meg verse különböző antológiákban, de a költészete nem kapott nagyobb figyelmet.” – vélekedett Koppány.

Elárulta azt is, hogy meglátása szerint a komoly irodalmi művek iránt érdeklődők egy elég zárt kört alkotnak, hiszen manapság az emberek nemhogy verseket, de már könyveket se nagyon olvasnak.
Koppány saját tapasztalatból tudja, hogy már a kiadók is a papírformával szemben sokkal inkább előnyben részesítik az elektronikus könyv formátum kiadását, valószínű, költséghatékonyabb megoldás ez számukra, mint egy vaskos kötetet megjelentetni.

„A könyv egy hatalmas érték lehetne ma is, ezt nem pótolja az e-book. És ha engem olvasnak, akkor az a célom, hogy papíralapú, kézzel fogható könyvben olvassanak.”

Szerencsére az ilyen irodalmi bemutatók és antológiák megjelenése jó példa arra, hogy a művészetek iránt fogékony és érzékeny emberek még nem haltak ki, sokaknak nyújt szépséget és kikapcsolódást egy-egy felemelő, lelket melengető vers vagy próza olvasása, vagy éppen megírása.

Fülöp Tímea

A cikk olvasható a Csongrádhír 3. számában a 8. oldalon, és a Kiskunhír 2. számában a 12. oldalon. 

Hozzászólások