Megemlékezés az 1879-es nagy árvíz 140. évfordulóján


A nagy árvíz 140. évfordulóját méltón megünnepelte Szeged. A több helyszínen tartott megemlékezés során a Tiszán 140 különböző hajó vonult fel, a Huszár Mátyás rakparton apró mécsesekkel indult útjára a megemlékezők menete, a Korányi fasoron hat tölgyfát ültetettek el Szeged újjászületése alkalmából az Árvízi emlékmű közelében, valamint a megemlékezéshez kapcsolódóan a Nagyszínházban átadták a Szegedért Alapítvány díjait.

A Tiszán felvonuló hajóhadat kajakosok, kenusok, sárkányhajók, kis vitorlások és sétahajók alkották, számolt be róla a szeretlekmagyarorszag.hu cikkében, eközben a Huszár Mátyás rakparton több száz ember indult útjára gyalogosan. A menet az Árvízi Emlékműtől elsétált egészen a Tisza-szoborig.

Az ünnepi megemlékezés részeként a városháza dísztermében fogadta Botka László polgármester azon európai fővárosok – Berlin, Brüsszel, Bécs, London, Párizs és Róma – képviselőit, amelyek Szeged újjáépítéséhez nyújtottak anyagi támogatást. Köszöntőjében elmondta: „Nem egy természeti katasztrófát ünnepel a város, hanem a sikeres újjáépítést, amihez két dolog volt szükséges: a szegediek összefogása és Európa páratlanul nagyvonalú és önzetlen segítsége, amiért nem lehetünk elég hálásak.”, számolt be róla a cikkében a delmagyar.hu. Ezt követte az Árvízi emlékmű közelében, a Korányi fasoron az emlékfa-ültetés a nagykövetek társaságában.

A szeged.hu cikkében beszámolt róla, hogy a Nagyszínházban megrendezett gálaesten Botka László megemlékezésében kitért arra, hogy Szegedet nemcsak újjáépített épületei, hanem polgárai is naggyá teszik tehetségükkel: „Az európai értékek közé tartozik az is, hogy egy közösség tudja, egy város nem csupán házak, paloták összessége, nem pusztán tégla, kő és habarcs, egy város igazi oszlopai azok a kiváló polgárai, azok a kiváló személyiségek, akik tudásukkal, tehetségükkel, munkájukkal építik Szegedet. Harminc évvel ezelőtt a Szegedért Alapítvány azért jött létre, hogy ezt támogassa.” Az est során a Szegedért Alapítvány ez évi díjait Homoki-Nagy Mária jogászprofesszornak (fődíj), Erdélyi Eszter középiskolai tanárnak (társadalmi-állampolgári kuratóriuma), Varró András farmakológusprofesszornak (tudományos kuratórium), Sándor János rendező, színháztörténésznek (művészeti kuratórium) ítélte oda.

Fotó: szeged.hu

Hozzászólások