Tájékozódás nélküli információs korszak

Mennyire nehéz átejteni az embereket? – Tájékozódás nélküli információs korszak


Az emberek gyorsan ítélkeznek még akkor is, ha az igazság pár kattintásra lenne tőlük.

Ide kattintva látható a videó, amin egy egyesült államokbeli fegyveres afro-amerikai férfi, a rendőrségre lő, és azt kiáltja: nem fogok visszamenni, ezzel egyértelműen a börtönre utalva. Mindeközben helikopterek és lövések zaja hallható, mind a rendőrség, mind az ellenük fordult férfi oldaláról, aki élő adásban közvetítette a történteket Facebook oldalán keresztül.

A felvétel több mint egymillió emberhez jutott el a közösségi média segítségével, és váltott ki vitát a megannyi kommentelő között.

A megjegyzések sokrétűek voltak, néhányan megvédték a fiatal férfit, mondván ő így adja tudtára a rendőrségnek, hogy igen is fel tudjuk venni velük a harcot, mások pedig azt állítják, emberünk ellen tizenkilenc esetben indítottak büntetőjogi eljárást, illetve gyilkossággal is gyanúsítják, ezáltal megérdemelte a rendőrség ilyen mértékű beavatkozását. Azonban ezek a vádak, információk csupán a hozzászólásokban olvashatóak.

Több mint kilencezer megjegyzés található a videó alatt, azonban egyikük sem vette a fáradtságot, hogy utána járjon, vajon tényleg ő lőtt-e a rendőrökre, vagy, hogy esett-e bármi baja a lövöldözés során. A felvétel azonnal rasszizmust firtató vitát robbantott ki az emberek között.

Ahhoz, hogy kiderítsék, valójában mi is áll az eset mögött, csak egy kattintásra lett volna szükség, a lövöldöző fiatal Facebook oldalára és azonnal szembetűnt volna az igazság. Az egész ügy egy figyelem hajhász színjáték volt, mely alatt az elkövető abban reménykedett, hogy talán híressé válhat a média által.

A történtek során természetesen semmiféle személyi sérülés nem történt, viszont annál nagyobb kár keletkezett sokszínű közösségünk életében.

Amir Mezini

Hozzászólások