kunyho

Menstruációja miatt száműzték az anyát a házból, reggelre két gyermekével együtt meghalt


Egy nepáli édesanyát és két gyermekét holtan találták szerda reggel, miután kitiltották őt a családi házból egy olyan kriminalizált gyakorlat nyomán, amely azt írja elő, hogy a nőknek és a lányoknak egyedül kell aludniuk menstruációs ciklusuk ideje alatt.

A nulla fok alatti téli hidegben a 35 éves Amba Bohora, valamint hét és kilenc éves fiai tüzet raktak egy a Nepál nyugati részén található otthonuktól nem messze lévő apró fakunyhóban. Reggelre mindhárman halottak voltak.

„Feltételezhetően túlzott füstbelégzés miatt vesztették életüket” – árulta el a CNN-nek Uddhab Singh Bhatt, a körzet rangidős rendőrtisztje.

Bohora az ország nyugati részén hagyományos chhaupadi nevű szokásnak tett eleget, amely tisztátalannak tartja a menstruáló nőket, és megtiltja nekik, hogy ciklusuk alatt más emberekkel, mások által elfogyasztandó étellel, szarvasmarhákkal, vagy akár könyvekkel érintkezzenek.

Ilyenkor a nőknek minden este úgynevezett menstruációs kunyhókban kell aludniuk, még a leghidegebb himalájai tél során is.

A gyakorlat az utóbbi években számos emberéletet követelt, általában állatharapások, vagy füstbelélegzés okán, főleg a téli hónapokban. A legtöbb ilyen kunyhót nem lehet szellőztetni, ezért a bennük lévő tűzgyújtás különösen veszélyes.

„A nő tüzet rakott estére a kunyhóban, amely tovább terjedt a takaróra, amíg aludtak, és megtöltötte a helyiséget füsttel” – nyilatkozta Bhatt.

(CNN)

Fotó: noizz.hu

Hozzászólások