Milliókra számíthatnak a családok a magyar államtól – ígérte Orbán Viktor évértékelő beszédében


Orbán Viktor évértékelő beszédében beszámolt arról, milyen családpolitikai akciótervet dolgozott ki a kormány. A demográfia csomag elkészült, aminek az a célja, hogy ösztönözze a magyar családok gyermekvállalási kedvét, ami a beszámoló szerint „az eddigi erőfeszítések ellenére harmadik éve stagnál, az 1,5-ös termékenységi ráta pedig nagyon messze a van a kormány által célul kitűzött 2,1-es értéktől”, tudtuk meg a penzcentrum.hu cikkéből.

Milyen célokat tűztek ki a családvédelmi akciótervben:

  1. a fiatal házasok gyermekvállalási támogatása: „minden 40 év alatti nő az első házassága esetén 10 millió forintos kedvezményes kölcsönben részesülhet.” A törlesztést pedig részletekben kell visszafizetni, és felfüggeszthető a gyerekek születése után 3-3 évre. Emellett a 2. gyermek érkezésekor elengedik a tőketartozás a harmadát, a 3. gyermek születésekor pedig a maradék tőketartozást.
  2. Bővítik a CSOK kedvezményes hitelét: ennek érdekében a hitelt ezentúl „a két- és többgyerekes családok használt lakás vásárlására is felhasználhatják.”
  3. Jelzáloghitel átvállalása: a 2. gyermek születésekor: 1 millió forint, a 3. gyermek születése esetén 4 millió forintot vállal át az állam a jelzáloghitel törlesztéséből. Ezenkívül minden további gyermek esetén 1-1 millió forintot vesz le az állam a családok válláról a hiteltörlesztés során.
  4. Mentesülés az szja-fizetés alól: Akik négy gyermeknek adtak életet, végleg mentesülnek az szja-fizetés alól.
  5. Az autóvásárlás segítése: A 3 gyermekes családok 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak autóvásárlás esetén.
  6. Bölcsődei ellátás kiterjesztése: Az előzetes becslések szerint a bölcsődei férőhelyek számának folyamatos növelése esetén „2022-re minden szülő bölcsődébe viheti a gyermekét.”
  7. A nagyszülői gyed bevezetése: ha a szülők munkából való kiesése nem megoldható, akkor a nagyszülők átvállalhatják a gyermekgondozási teendőket, és maradhatnak otthon a gyerek(ek)kel.

A 7 pontos akcióterv mellett számos pontban is változást hoz a jövő: például a megreformált középiskolai nyelvoktatás terén; valamint az egészségügyi fejlesztésekben, amelyre a kormány 200 milliárd forintot tervez elkölteni.

Hozzászólások