Rogán Antal

Mintegy 30 milliárdot buktunk a letelepedési államkötvényeken


A letelepedési államkötvényprogram érdemileg nem segített az államadósság finanszírozásában, ellenben 30 milliárd forintos veszteséget okozhatott a magyar adófizetőknek – derül ki a Transparency International Magyarország és a Költségvetési Felelősség Intézet Budapest közös kutatásából.

Az Orbán-kormány 2013-ban kezdte el a letelepedési kötvények kibocsátásával a bevándorlási programját az Európai Unión kívül élő gazdag külföldiek számára. A letelepedési államkötvényprogram keretében 19 855 külföldi érdemi ellenőrzés nélkül jutott magyarországi letelepedési engedélyhez.

A tanulmány arra a megállapításra jut, hogy Magyarország duplán is veszített a kérdésben, ugyanis nem csak több tízmilliárd forintot buktak a magyar adófizetők, de az letelepedési engedélyhez jutottak között vannak olyanok is, akik súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

Emellett a kutatók azt is megállapítják, hogy a letelepedési államkötvényprogram nem csak ráfizetéses volt, hanem Alaptörvény-ellenes is, hiszen hazánk alkotmánya magában foglalja, hogy tilos közpénzt olyan szervezetre bízni, melynek átláthatatlan a tulajdonosi szerkezete. Mindennek ellenére az Országgyűlés nemcsak megszavazta a kötvényprogramról szóló törvényt, hanem engedélyezte is az átláthatatlan tulajdonosi hátterű közvetítő vállalkozások működését.

Fotó: MTI

Hozzászólások