red hand

Most aztán tényleg elég!


Igazán jelen pillanatban még azt sem tudom eldönteni, melyik fáj jobban: hogy készek törvénybe foglalni azt, hogy a magyar emberek utolsó lélegzetükig dolgozzanak, kizsigerelve, nevetséges bérekért, kilátás nélkül, vagy az, hogy mindezt úgy állítják be, mintha még mindig a nép érdekeit szolgálnák. A kormány ugyanis a munkaidő – beosztás önkéntes megváltoztatásáról szóló törvényként utal a túlóratörvényre, mely csak megteremti a lehetőséget az embereknek, hogy többet dolgozhassanak, már amennyiben akarnak. Pedig hol van az rendben, hogy többletmunkával akarják a nyugati fizetésekhez képest jóval elmaradott, a megélhetésre sok esetben éppen csak alkalmas fizetéseket feltornázni?

Fáj látni, ahogy tönkretesznek egy fantasztikus országot, ahogy pontról pontra ellehetetlenítik az életet: az egészségügyi intézmények lassan életveszélyesek, orvoshiány szerte az országban, tönkretett oktatás, elüldözött egyetem, közszolgálati televízió, ami mindent szolgál csak a köz érdekét nem, és most a rabszolgatörvény. Az utolsókat is belerúgják a földön fekvőbe, és közben ez lenne a Családok éve, arról nem is beszélve, hogy a magyar gazdaság – tudjuk ugye az óriásplakátokról – mennyire is dübörög előre.

A hétvégén két komoly tüntetés is zajlott Budapesten. December 8-án, szombaton, a Rabszolgatörvényként elhíresült törvénymódosító javaslat miatt mentek ki az utcára az emberek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség szervezésében, december 9-én, vasárnap pedig Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő vezetésével tüntettek a közszolgálati televízióban tapasztalható félelmetes mértéket öltő kormánypropaganda és a valódi hírek elhallgatása ellen.

Tízezrek mentek ki az utcára, tízezrek hallatták a hangjukat, mert tenni akarnak valamit az Orbán – kormány elnyomása ellen, mert ez az egyetlen mód, hogy tiltakozzanak, az egyetlen mód arra, hogy kimondhassák, most aztán már tényleg elég.
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján hányszor gondoltuk azt, hogy ez a mélypont, ennél lejjebb már nem lehet menni, és a kormány mindannyiszor „felülmúlta” önmagát: a magyar rendőrség bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást az Elios- ügyben. A kormány úgy döntött nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez, mely feladata lenne a fellépés az uniós pénzekkel történő csalások ellen, központosított médiabirodalmat építenek ki azokból a kormányközeli médiumokból, amelyek már eddig is a valódi irányítást a pártvezetéstől kapták. És közben a valós problémákról jó mélyen hallgatva épülnek a stadionok, dübörög a kisvasút Felcsúton, jön a rezsicsökkentés, az ingyen zsák krumpli és az ijesztő méreteket öltő gyűlöletkeltés, bevándorlás- ellenesség.

Hova lehet ezt még fokozni? És a még nagyobb kérdés, hogyan lehetne mindennek gátat szabni? Mikor lesz Magyarország újra büszke európai ország, ahol jó élni?

T.F.

Hozzászólások