Fischl Frigyes

Múltidéző: A történelem egyik legfurcsább gyilkossága: önmaga ellen fogadott bérgyilkost


Nyolcvanhét évvel ezelőtt 1931. március 27- én, Magyarországon történt az egyik legbizarrabb gyilkossági ügy, amely felkeltette a világsajtó figyelmét is.

Ez volt a két világháború között a Steinherz Rudolf-gyilkosság, amely mint a filmekben szövevényes, furfangos ügy volt, melyben biztosítási csalás és egy bérgyilkos is fontos szerepet töltött be.

Steinherz Rudolf egy köztiszteletben álló kecskeméti borkereskedő volt, aki nehéz anyagi helyzete miatt drasztikus lépésre szánta el magát, hogy megvédje családját.

Azon a végzetes napon Steinherz a Budapestről Kecskemétre tartó vonaton utazott, hazafelé tartott, amikor is Cegléd környékén meggyilkolták, tíz a fejére mért kalapácsütés végzett vele.

A támadó ki is rabolta a borkereskedőt, 180 pengőt tartalmazó tárcáját, aranyláncát és zsebóráját is magával vitte. A támadást követő nap estéjén Steinherz belehalt a sérüléseibe, így a rendőrség rablógyilkosságként nyomozott az ügyben.

A nyomozás során fény derült arra, hogy Steinherz a halála előtt nagy összegű biztosításokat kötött: egyszer 300 000 pengőre kötött életbiztosítást, majd 100 000 frankos összegre is kötött biztosítást, de az is valószínűsíthető, hogy még több ilyen esetről is szó lehetett, melyeknek célja mind ördögi tervének végrehajtása volt.
Ezenkívül a nyomozók birtokába került az az információ is, hogy az áldozat ellen egy 1928-as sikkasztási ügy miatt eljárás folyik, melynek kimenetele egyáltalán nem volt kecsegtető Steinherzre nézve.

A gyilkosságot követően még az év áprilisában a nyomozók előállítottak egy fiatalembert a gyilkosság gyanújával, bizonyos Fischl Frigyest, akihez a kalauz és a többi utas személyleírása alapján jutottak el.

Fischl Frigyes a kihallgatás során furcsa történettel állt elő: elmondta, hogy az áldozat ötezer pengőt fizetett neki azért, hogy meggyilkolja őt, rablógyilkosságnak tüntesse fel, hogy a családja a biztosítási pénzt megkapja. Még maga Steinherz volt az, aki a kalapácsot, a gyilkos eszközt Fischlnek elvitte és odaadta, majd a gyilkosság előtt egy Veronál nevű, kábító hatású szert vett be, hogy kevésbé legyenek fájdalmasak a kalapács ütései.

Végül a bíróság a ceglédi kalapácsos néven is elhíresült Fischlt három év börtönre ítélte, s mivel egyértelmű volt a biztosítási csalás is, Steinherz családja a biztosítási pénzből egy fillért sem kapott, így a férfi áldozata felesleges és hiábavaló volt.

Fülöp Tímea

Kép forrása: ntf.hu

A cikk olvasható a Csongrádhír 5. számában a 8. oldalon, és a Kiskunhír 4. számában a 4. oldalon is.

Hozzászólások