napelemes közvilágítás

Napelemes közvilágítás Röszke külterületén


Szigetüzemű napelemes közvilágítási kandelábereket telepítettek Röszke külterületén több pontra is. Elsősorban forgalmas útkereszteződéseknél és buszmegállóknál létesítettek ezzel a technológiával működő közvilágítást.

Röszke Község Önkormányzata 2017-ben nyújtotta be a sikeres pályázatot, melynek köszönhetően az idei esztendőben több, mint 5 millió Ft-ból megvalósíthatták a fejlesztést. A projekt a Földművelésügyi Minisztérium Tanyafejlesztési Programjának keretein belül valósulhatott meg, mely minden évben kiírásra kerül, és amelyre – külterületen élő és gazdálkodó lakosok mellett – meghatározott települések pályázhatnak elsősorban a külterület- és a tanyagondnoki szolgálatok fejlesztése érdekében. Röszke Község Önkormányzata már korábbi években is sikeresen pályázott különböző eszközökre és berendezésekre a tanyagondnoki szolgálat fejlesztéséhez kapcsolódóan.

A község külterületére összesen 10 darab napelemes kandelábert telepítettek, mely jelentős fejlesztés, hiszen a külterület majdnem 90%-át teszi ki a településnek. Az elhelyezési pontokat, – melyek a pályázati kiírásnak megfeleltek – az alapján határozták meg, hogy melyek a legforgalmasabb, a legtöbbet használt és a leginkább balesetveszélyes területek, ahol a legnagyobb szükség van a kivilágításra. Az összes buszmegálló közül a legfontosabb ahová elhelyeztek ilyen világítótesteket, az a Röszke Közúti Határátkelőhely szomszédságában lévő buszmegálló, mely tavaly készült el, valamint a tanyai buszforduló, hiszen ilyen jellegű infrastrukturális ellátottsággal nem rendelkeztek, viszont a forgalmukat tekintve nagy szükség volt a területek megvilágítására.

Az önkormányzathoz számos visszajelzés érkezett a beruházással kapcsolatban, a külterületen élő lakosok körében értelemszerűen nagy sikert aratott, és javaslatokat tettek még számos további helyre, ahol szerintük a jövőben érdemes lenne hasonló közvilágítás kiépítésére.

A jövőbeni tervekről is beszélt a község önkormányzatának projektmenedzsere, elmondta, hogy az igényeket figyelembe véve, tervezik folytatni az ilyen jellegű településfejlesztést, mivel az infrastrukturálisan fejletlenebb területek közvilágítással való ellátásának a napelemes kandeláberekkel való megoldása a legköltséghatékonyabb módszer, valamint a jövő évben belterületen a játszótér közvilágításának kiépítését is tervezik hasonló technológiával.

Sövényházi Bettina


Cikkünket az e heti Megyeihír 6. oldalán is olvashatják.

Hozzászólások