álommunka

Neked munka, nekem Álom! – egy különleges nyílt nap a fogyatékkal élő embereknek


Az életben az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen szakmát válasszunk. Mindenkinek megvan az álma, hogy mely foglalkozás lenne számára a tökéletes, amiben maximálisan ki tudna teljesedni, azonban ezt elérni nem könnyű feladat. Sokszor rengeteg fáradtságos munka, tanulás és szorgalom rejlik egy-egy álomhivatás mögött, de az igazán kitartó emberek általában elérik céljukat. A választott munka viszont megszokott napi rutinná válik, s bele sem gondolnak, hogy a tevékenységük, a foglalkozásuk mások számára, egy megváltozott munkaképességű ember számára, maga lenne a valóra vált álom.

A Neked munka, nekem Álom! elnevezésű nyílt nap ezért jött létre, ebben nyújt segítséget a fogyatékkal élőknek, hogy megismerhessék, és kipróbálhassák magukat egy napra álmaik szakmájában. E napon belebújhatnak egy rendőr, egy tűzoltó, szakács, repülésirányító, vagy műsorszerkesztő bőrébe, megtapasztalhatják, mennyire tudnának érvényesülni az adott szakmában, ha álmaik valóra válnának. És utána ki tudja? Lehet ez a nap egy új kezdet lesz, amely segítségével közelebb kerülhetnek megvalósítandó céljaikhoz.

A programot a Salva Vita Alapítvány hívta életre 2015-ben Magyarországon, a nemzetközi eredetű Job Shadow Day, vagy Duo Day elnevezésű kezdeményezés alapján. A program először csak Budapesten volt elérhető, azonban 2016-ban vidéki városok is csatlakoztak a rendezvényhez, így immáron negyedik alkalommal, Szegeden is lehetőségük van a fogyatékkal élőknek részt venni az esélyegyenlőséget segítő országos programon. A nyílt nap nemcsak arról szól, hogy a fogyatékos emberek bizonyíthassák rátermettségüket egy-egy szakmában, hanem a munkavállalókat is segíti abban, hogy lássák, tapasztalják, milyen is egy megváltozott munkaképességű emberrel együttműködni, dolgozni, kommunikálni, hogyan tudnak ezek az emberek az adott cég profiljába beilleszkedni, milyen kompetenciákkal járulhatnak hozzá egy-egy feladatkör elvégzéséhez.

„Minden évben olyan 25-30 jelentkezőnk van. Először is megkeressük azokat a fogyatékkal élő embereket, akik esetleg szívesen részt vennének a programban, nyilván ez az együttműködő szervezeteken keresztül történik, illetve most már elég sok helyre eljutott ennek a programnak a híre, így önállóan is sokan jelentkeznek. Ekkor a jelentkező, a fogyatékkal élő személy megjelöli, hogy mi az a munkaálom, amit ő szeretne, ha mi segítenénk teljesíteni, és mi ezután keressük meg a munkáltatókat. Általában az a tapasztalatunk, hacsak nincsen valami racionális, kézzelfogható oka annak, hogy miért nem tudják azt az adott személyt, vagy egyáltalán bármilyen fogyatékkal élő személyt foglalkoztatni, például balesetveszélyes lenne számára az a munkahely, akkor általában nem kapunk visszautasítást.” – tudtuk meg Nagygyörgy Évától, a szervező Kreatív Formák Alapítvány szakmai vezetőjétől

Idén május 16-án, 12 szegedi szervezet fogadta a fogyatékos embereket, többek között a tűzoltóság, rendőrség, Szegedi Vadaspark, Szegedi Repülőtér, Délmagyarország, Rádió88, vagy az Art Hotel.

„Engem a média világa érdekel, a rádiózás, így a Rádió88-hoz megyek ma. Kaptam egy lehetőséget, hogy megnézzem, hogyan szerkesztik a háttérben a műsorokat. Nagyon szeretek kommunikálni, és szerintem jól is tudok, szeretnék üzeneteket közvetíteni az emberek felé, vagy akár átadni nekik. Nekem már az nagyon szuper, hogy összejött ez a nap, nincsenek elvárásaim vele kapcsolatban, örülök, hogy lehetőségem adódott arra, hogy bekerüljek a Rádió88-hoz, és megnézhessek egy napot, hogyan dolgoznak a háttérben.” – mesélte Konkoly Viktor, a program résztvevője

melo
az esemény sajtótájékoztatója a Klúg Péter Iskolában

Nagygyörgy Éva felhívta arra is a figyelmet, – habár nem kizárt, volt már rá példa-, hogy ez a nap elsősorban nem munkaközvetítés, itt a hangsúly egy-egy munka kipróbálásán van, az élményszerzésen.

„A legnépszerűbb szakmák között mindenképpen megemlíteném a tűzoltókat és a rendőröket, ezek minden évben felbukkannak. De nagyon keresettek a média világához köthető szakmák is, mint például a riporter, a műsorszerkesztő, a bemondó, az operatőr, vagy a fotós. Idén, ami nagyon érdekes, az a segítő szakma népszerűsége. Szociális gondozó, óvodai asszisztens, dajka, óvónő, ezek iránt mind nagy volt az érdeklődés. A Szegedi Vadaspark a másik ilyen nagy sztár munkahely, az állatgondozás, oda többen is jelentkeztek.” – tudtuk meg Nagygyörgy Évától

Természetesen a nap folyamán nem hagyják magukra a fogyatékos embereket a szervezők. Kapnak maguk mellé egy mentort, egy kísérőt, aki a legjobban ismeri az ő speciális igényeiket, így tud közvetíteni a munkáltató és a résztvevő személy között, hogy az ő álma minél inkább kellemes hangulatban valósulhasson meg, és a munkáltató is értse, hogy mire van szüksége az adott személynek.

Rokolya Krisztinától, az Art Hotel Szeged HR és marketing vezetőjétől megtudtuk, habár ebben a programban először vesznek részt, nem új keletű a szálloda számára fogyatékos emberek foglalkoztatása.

„2017 szeptemberében jött hozzánk Kurucsai Szabolcs, ő látássérült, s akkoriban a Hanságiban volt tanuló. A séfünk vállalta, hogy a gyakorlati óráit végigveszi vele, megtanította főzni, aminek köszönhetően sikeres szakács vizsgát is tett. Amikor a szálloda 5 éves lett, a GEMMA Fejlesztő Nevelés –oktatást Végző Iskolával működtünk együtt a születésnapunk kapcsán. Azóta pedig egy munkába helyezési projekt keretében heti egy napot kint vannak nálunk három tanulóval, akik 3-4 órát dolgoznak, ők értelmi fogyatékosok leginkább. Általában szobatakarítás, housekeeping területen helyezkednek el, porszívóznak, ágyaznak, tehát abszolút a gyakorlatban jól működő munkákat végeznek, és tapasztalataim alapján a beilleszkedéssel sincs gond, nagyon befogadóak a munkatársak.” – árulta el Rokolya Krisztina, ahogy azt is megtudtuk, a mai napra hozzájuk csatlakozó résztvevő a szakács mesterség iránt érdeklődik, de azon felül, hogy a szálloda séfje, Goda Gábor bevezeti őt a konyha művészetébe, megismerkedhet az egész szállodával, megnézheti a szobákat, a rendezvénytermeket, az éttermet, és nem utolsósorban megismerkedhet a munkatársakkal is.

A nyílt nap szemléletformáló hatása lehetővé teszi, hogy a fogyatékkal élők közelebb kerüljenek álmaik megvalósulásához, s a munkáltatók is jobban megértsék egy-egy speciális igényű személy kompetenciáit, erősségeit, vagy korlátait, s ki tudja, talán a jövőben ez hozzásegíthet a megváltozott munkaképességűek könnyebb elhelyezkedéséhez a munkaerőpiacon.

Kiemelt kép: az esemény sajtótájékoztatója a Klúg Péter Iskolában

Hozzászólások