szegedi tuntetes

Nem adjuk a jövőnket! – Szegeden is tüntettek a felsőoktatásért


November 14-én a budapesti tüntetések mellett, a Szegedi Civil Háló, és a Csongrád megyei Momentum Mozgalom szervezésében Szegeden is megmutatták magukat azok, akik tiltakoznak a CEU elűzése, a Budapesti Corvinus Egyetem fizetőssé tétele, és az MTA ellehetetlenítése ellen, valamint kiállnak az ELTE mellett, mely súlyos anyagi gondokkal küzd.

A demonstráció célja, hogy felhívja a figyelmet a kormány oktatáspolitikájában tapasztalható áldatlan állapotokra, a felsőoktatási intézmények nehéz helyzetére, s mivel Szeged egyetemi város, ahol a Szegedi Tudományegyetem döntő szerepet játszik a város gazdasági, társadalmi, és kulturális életében, mondhatni a legtöbb itt élőt is közvetve vagy közvetlenül érintik a felsőoktatást sújtó intézkedések, mint például az anyagi források megvonása a szektorból.

„Nem normális szerintünk, ha egy ország kormánya úgy gondolkodik, hogy nincs szükség felsőoktatásra, sem egyetemi diplomás emberekre. Azt gondoljuk, hogy az országnak elengedhetetlen fontosságú az, hogy tudásalapra helyezkedjen, és tudásalapú országot tudjunk építeni, mert ha ez nem lesz, akkor nem lesz változás 10, 20, de 30 év múlva sem. Ugyanebben a gazdasági, anyagi helyzetben fogunk maradni, ami már most is tarthatatlan.” – érvelt Mihálik Edvin, a Momentum Mozgalom szegedi elnöke, majd folytatta – “Olyan iskolákat kell létrehoznunk, ami a gyerekeket motiválja, ami arra készteti őket, hogy szívesen járjanak oda, kedvvel tanuljanak, és a tudás, amit megszereznek, az a későbbi életükben hasznosítható legyen. Ez az egésznek a lényege szerintünk, és ezért van szükség jó iskolákra. Ahogy jó egyetemekre is, hogy olyan értelmiséget teremtsenek az országnak, amely képes kritikusan gondolkodni, megvan a képessége arra, hogy a dolgok mögé lásson és át is lássa a különböző politikai folyamatokat.”

Az oktatást érintő forrásmegvonásoknak már most megmutatkoznak a súlyos következményei, ami a mostani tüntetéssorozat egyik alap oka is volt, miszerint az ELTE-n, amely egyike a legrangosabb magyar egyetemeknek, olyannyira nincs pénz, hogy a biológiai intézetben nem tudják elvégezni azokat a kísérleteket, amelyek szükségesek az adott képzéshez, mivel nincs miből beszerezni a kísérletekhez szükséges különböző eszközöket.

“Ha nem tudják ezeket a kísérleteket elvégezni, akkor nyilván nem látják majd testközelből azt, ami igazán jelentős. Mindig azt hangsúlyozzuk, hogy miért fontos a gyakorlat központú oktatás, azért, mert akkor érti meg az ember igazán, hogy miről van szó. Pont ez lenne a lényege, hogy nem a lexikális tudást erőltetjük, hanem azt mondjuk, nézzük meg, hogy ez hogyan működik a valóságban. És amikor elfogy a pénz, hogy ilyen alapszintű dolgokat elvégezzenek, az ELTE-n, ami az ország legnagyobb egyeteme, ennél egy kicsit többet érdemelne a magyar ifjúság, és a magyar társadalom is.” – mondta Nemes Balázs, a Momentum szóvivője, aki mellett a demonstráción felszólalt a tüntetés szervezője, Körmendi Zoltán egyetemi hallgató, Mihálik Edvin, a Momentum szegedi elnöke, és Tarnay Kristóf, a Szegedi Civil Háló alapítója.

Az egyetemi forrásmegvonások mellett a tüntetés másik sarkalatos pontja a kiállás a CEU mellett, tiltakozás a CEU elűzése ellen, ugyanis, ha a kormány december 1-jéig nem tud megállapodásra jutni az egyetemmel, az átköltözne Bécsbe.
“Nagyon bízom abban, hogy a CEU maradni fog, hiszen több fiatalt hoz Magyarországra, mint amit a magyar kormány politikája, ezért azt gondoljuk, mindenképpen szükség van rá, és nagyon bízunk abban, hogy a kormány ebben bölcsen dönt, vagy legalább megengedő lesz, és a CEU itt tud maradni az országban.” – mondta Mihálik Edvin

A helyszínen a Momentum és a Szegedi Civil Háló is felállította aláírásgyűjtő pultját, így  lehetősége nyílt az embereknek itt is aláírásukkal támogatni Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő kezdeményezését, egymillió aláírás összegyűjtését az Európai Ügyészséghez való csatlakozáshoz.

“Én mindenképpen örülök annak, ha vannak olyan emberek, akik felállnak abból a híres fotelből és elmennek és tesznek valamit. Van, akinek a komfortzónájába ez már nem fér bele, van, akit megfélemlítenek, de azt gondolom, hogy ha nem vállalunk kockázatot, akkor kitől várhatjuk, hogy megmentsen minket. Az Európai Ügyészséges aláírás is erről szól, hogy tömeget kell felmutatni,mert ha van egy nagy tömeg, akkor van egy pont, amikor már nem tudja azt mondani a kormány, hogy ez minket nem érdekel. A tüntetések egy része befelé irányul, Magyarországnak szól, a másik része az Európai Uniónak, hogy megmutassuk, nem mindenki képviseli a kormány álláspontját, sokan vagyunk, és elegen ahhoz, hogy hallassuk a hangunkat, és akkor ott kint is lehet egy olyan hivatkozási alap, hogy azt mondják, Magyarországon vannak olyan emberek, akik elkötelezettek a szabad oktatás mellett. Én szeretném, ha erről lennénk híresek.” – vélekedett Nemes Balázs

Hozzászólások