nov

November 9 – Emlékezetes események a mai napról


Tudta, hogy a torpedóvezérlő feltalálása nélkül nem jöhettek volna létre a bluetooth és wifi hálózatok? Vagy azt, hogy a második világháború kitörése előtt bal oldali volt a közlekedés Magyarországon? Meg tudná mondani, hogy kinek köszönhetjük az egyetlen magyar irodalmi Nobel-díjat? És azt, hogy ezek a jeles, történelmi események mind valamilyen módon november 9-hez kötődnek? Az alábbiakban ezekről olvashat egy kis összefoglalót.

Feltalálók Napja:

Huszonegy éve, 1997. 11. 09-én nevezték ki a mai napot a Feltalálók Napjának Európában, Hedy Lamarr, magyar származású színésznő, feltaláló születésnapjának tiszteletére. Hedy Lamarr 105 éve, 1913. 11. 09-én született, Bécsben. Lamarr igazi tehetségnek bizonyult, már 10 éves korára négy nyelven beszélt, kiválóan zongorázott és táncolt. Későbbi műszaki vívmánya alapjául is a zongorázás szolgált, ugyanis szomszédjával, a zongorista George Antheilel mechanikus (lyukszalagos) zongorára írt művekkel foglalkoztak. Ezt a tudását ötvözte az első férje által szerzett széleskörű fegyverismeretekkel, aminek hatására megalkották a torpedóvezérlő találmányukat, a gyors rádiófrekvencia váltások koordinálását az adónál és vevőnél.

Mivel a zongorán 88 billentyű van, a torpedóvezérlő találmány megvalósításában is 88 frekvenciát használtak. A szabadalmat 1942. augusztus 11-én kapták meg. Az Amerikai Szabadalmi Hivatal (United States Patent Office) a 2.292.387-es számon jegyezte be a “Titkos Kommunikációs Rendszert”, amely lényege, hogy a ma frekvenciaugratásos adásmódnak nevezett módszer segítségével a torpedókat irányító rádiócsatornát megvédjék a felderítés és a zavarás ellen. Találmányuk nélkül teljesen más képet festene a híradástechnika, ugyanis e felfedezés nélkül nem jöhettek volna létre a bluetooth és wifi hálózatok és más modern kommunikációs rendszerek sem.

Hedy Lamarr
Hedy Lamarr

Budapesten bevezették a jobb oldali közlekedést:

Hetvenhét éve, 1941. 11. 09-én új forgalmi rendet vezettek be Budapesten, a jobb oldali közlekedést. Ekkor már négy hónapja, a főváros és környékét kivéve mindenhol az országban érvényben volt a rendelkezés.
A döntés oka a 30-as évek végére nyúlik vissza, amikor is a környező országokban, mint például Ausztria és Csehszlovákia, már áttértek a jobb oldali közlekedésre, s attól tartva, hogy az eltérő forgalmi rend miatt elszigetelődik az ország, illetve visszaeshet az idegenforgalom, Magyarország is elkezdte előkészíteni az áttérést. A magyar közlekedési kormányzat 1939 júniusában a jobb oldali közlekedésre való áttérésről döntött, de a második világháború kitörése miatt az áttérést két évvel elhalasztották.

vezess.hu
Fotó: vezess.hu

Megszületett Kertész Imre, az egyetlen irodalmi Nobel-díjas magyar író:

Nyolcvankilenc éve, 1929. 11. 09-én született Budapesten Kertész Imre  Nobel- és Kossuth-díjas magyar író, műfordító. A Nobel-díjat a holokausztról és önkényuralomról írt műveiért kapta, legismertebb közülük a Sorstalanság. A regényt 13 éven keresztül írta, míg végül 1975-ben megjelent, viszont elismerést először csak külföldön szerzett művével az író, Magyarországon csak a rendszerváltást követően vált ismertté, igazán népszerűvé pedig az irodalmi Nobel-díj tette. A rangos elismerést 2002. október 10-én,  Stockholmban vehette át.

kertész
Kertész Imre

Forrás: ezenanapon.hu, wikipedia.org, vezess.hu

Hozzászólások