nyugdíj

Nyugdíjcélú megtakarításra fel!


Akár még idén is igényelhetünk nyugdíjcélú megtakarítást, és teljesíthetjük is az éves befizetési feltételeket. Ez esetben jövőre vissza is igényelhetjük az adójóváírást. Ennek teljes összege akár a 280 ezer forintot is elérheti. Ha inkább kivárjuk, milyen intézkedéseket hozhat a jövő, akár jól is járhatunk, hiszen az állam egy új nyugdíjtermékkel lép elő. Milyen feltételei lesznek az új nyugdíjcélú terméknek? Számíthatunk-e a jelenlegi konstrukciós feltételek mellett újabb kikötések megjelölésére?

A portfolio.hu cikke alapján kiderül, milyen újdonsággal egészíti ki az állam a jelenlegi nyugdíjpiaci termékeket. Az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója, Barcza György még októberben jelentette be az új terméket, amelyet mostanra további kiegészítésekkel Varga Mihály pénzügyminiszter részletez, tudjuk meg az elemzésből.

Miről is lesz szó:

– egy új állampapírról, amely akkor jár le, amikor a tulajdonosa eléri a nyugdíjkorhatárt

– a megtakarított összeg kifizetését lehet majd kérni egy összegben – kamattal együtt, vagy havi kifizetés alapján nyugdíjjáradék formájában

– prémium kamattal támogatott kötvényről van szó, amely az infláció felett 3%-os prémiumot biztosít – életkortól függő prémium meghatározással egybekötve

– csak a lakossági vásárlók számára elérhető kötvényről van szó, az intézményi szereplők ki lesznek zárva a vásárlói körből.

Egyelőre azonban nem tisztázottak az adójóváírás feltételei, illetve a kötvény versenyképessége a jelenlegi nyugdíjpiaci termékekhez viszonyítva. Még nem késő tehát, akár 280 ezer forintos adójóváírást is hozhat számunkra, ha a következő termékek mindegyikét igénybe véve nyugdíjcélú megtakarítást indítunk: tehát beléphetünk az önkéntes nyugdíjpénztárba, beszállhatunk a nyugdíjbiztosításba és megnyithatjuk a nyugdíj-előtakarékossági számlánkat (NYESZ). Mindhárom termék legvonzóbb velejárója a 20 %-os adójóváírás. Ha a nyugdíjtermékeket vásárló teljesíti a feltételeket (befizeti a megkívánt minimum megtakarítási összegeket) még idén, december 31-ig, akkor az idei teljes évre vonatkozó adójóváírást megkapja.

Hozzászólások