daru

Őszi darulesre várják az érdeklődőket a szegedi Fehér-tóhoz


Az ősz egyik igazi természeti csodáját lesz lehetősége testközelből megszemlélni az érdeklődőknek, akik ellátogatnak a szegedi Fehér-tóhoz. Ilyenkor vonulnak át hazánkon ugyanis Európa déli része és Észak-Afrika felé tartva nagyszámban a darvak.

A daruvonulás fontos állomása a Kiskunsági Nemzeti Park részét képező Fehér-tó, ahol a madarak száma meghaladhatja akár a 30-40 ezret is.

A daruk csapatban repülnek és jellegzetes V alakú formációt vesznek fel. Fűvel, növényi hajtásokkal, rovarokkal, magvakkal táplálkoznak, de akár megeszik a halat és a kisebb emlősöket, madárfiókákat is.

Nádasokban, mocsarakban, vizes erdei tájakon, vagy lakatlan pusztákon él, szereti a csendes, zavartalan helyeket. Magyarországi rendszeres átvonulásakor látványosan nagyszámban megcsodálhatóak a szegedi Fehér-tó mellett a Hortobágyon, a Békés megyei Kardoskúton, és a Csanádi-puszták részét képező Montág-pusztán (Körös-Maros Nemzeti Park).

A daru védett állat, Magyarországon  az eszmei értéke 50 000 Ft. A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján, de még, mint nem veszélyeztetett. Európában sebezhető fajként tartják nyilván.

A daru kulturális jelentősége igencsak nagy hazánkban, a magyarság egyik megbecsült ősi vadmadarának tartják. Régészeti leleteken is felfedezhetőek a darumadarak, mint például karpereceken, koronázási paláston, de szerepel IV. Béla XIII. századi címerében, a XIII. és XIV. századi magyar pénzeken, Károly Róbert dénárján, a Zirci apátság templomhomlokzatán, vagy nem utolsó sorban Makó város címerében is.

A 16. századtól írásos emlékeink is tanúskodnak arról, hogy nemesi udvarházakban, de még a parasztudvarokban is tartottak szelíd darvakat.

A darumadarak idei vonulását a Fehér-tónál a Kiskunsági Nemzeti Park túravezetői teszik élménydúsabbá, felejthetetlenné, ahol a látvány mellett még sok hasznos információt is megtudhat az érdeklődő ezekről a madarakról.

A következő túraidőpontokra lehet jelentkezni Ábrahám Krisztiánnál, a 30/638-0297-es telefonszámon, az abrahamk@knp.hu email címen, vagy ezen a linken:

október 20., szombat 15:00 óra

október 27., szombat 15:00 óra

október 28., vasárnap 14:00 óra

november 2., péntek 14:00 óra

november 3., szombat 14:00 óra

november 4., vasárnap 14:00 óra

november 17., szombat 13:30 óra

november 18., vasárnap 13:30 óra

november 24., szombat 13:30 óra

Hozzászólások