fecskefészek

Ötvenezer forintos büntetés járhat a fecskefészkek leveréséért


Április elsejétől tilos leverni a fecskefészkeket az eresz alól, házátalakítás, építkezés vagy festés miatt sem, legfeljebb egyedi hatósági engedély beszerzésével.

A rendelkezésre azért van szükség, mert mind a füsti – és molnárfecskék száma évről évre drasztikusan csökken, olyannyira, hogy a becslések szerint sajnos az elmúlt két évtizedben megfeleződött hazánk fecskeállománya.

Magyarországról, az ezredforduló óta nagyjából egymillió fecske tűnt el, amelynek súlyos következményei lehetnek az emberekre, társ – és haszonállatainkra nézve egyaránt.

A fecskék eltűnése ugyanis azt eredményezi, hogy rengeteg betegséget terjesztő kártékony rovar szaporodhat el, mivel nincs, aki a természetes szelekciójukat elvégezné.

Ilyen rovarok például az új szúnyogfajok megjelenése hazánkban, amelyek eddig nálunk nem ismert, nem elterjedt betegségekkel fenyegetnek minket és állatainkat. A melegedő időjárással a szúnyogok olyan kórokozókat hoztak be, mint a Nyugat-nílusi láz és a szarvasmarhákat veszélyeztető kéknyelv-betegség, de kimutatták már 12 európai országból az afrikai eredetű Chikungunya-lázat terjesztő ázsiai tigrisszúnyogot is, továbbá már Európát fenyegeti a Dengue – láz és a kutyák szúnyogcsípéssel terjedő, halálos szívférgessége is. Ez utóbbi betegség sajnos már nagyon sok házi kedvenc életébe került Magyarországon is.

A fecskék eltűnéséért pedig csak saját magunkat okolhatjuk, mert, mint már nem először, az emberi felelőtlenség és nemtörődömség okozza e madárfaj eltűnését. Hiszen káros rájuk a nem megfelelően végzett szúnyogirtással a levegőbe jutó kémiai és vegyi anyagok mennyisége, populációjukat nagyban befolyásolja a klímaváltozás, a túlzott szárazság okozta táplálékhiány, a szokatlan és kedvezőtlen időjárás, mely a fészekanyag hiányát idézi elő tavasszal. És ami leginkább a mi felelősségünk, a fecskefészkek tömeges leverése, például a közintézményekről, esetenként a fecskék elüldözése vagy megölése.

És hogyan akadályozhatjuk meg eme értékes madarak pusztulását? Mindannyian tehetünk érte!

Először is fokozottan szükséges védeni a fecskefészkeket, megóvni a kis állatkák élőhelyeit, akár műfecskefészkek építésével és kihelyezésével. A fészkek alá hasznos az úgynevezett fecskepelenka kihelyezése, mely megakadályozza a sokszor bosszúságot okozó ürülék potyogását, így az ember és az állat békésen megférhet egymás mellett, de mindenekelőtt ne hagyjuk szó nélkül a fecskefészkek leverését, ha kell, szóljunk az illetékes hatóságoknak, és támogassuk a fecskebarát épület felújításokat.

A fecskefészkek leverése egész évben tilos, de különösen a költési időszakban nagyon kell figyelni rájuk, április és október között. A fecskék természetvédelmi értéke 50 ezer forint, a törvény nemcsak a fészkek, de a tojások elpusztítását is bünteti.

Fülöp Tímea

Kép forrása: Bildrechte: IMAGO

A cikk olvasható a Csongrádhír 5. számában a 4. oldalon, és a Kiskunhír 4. számában a 8. oldalon is.

Hozzászólások