sajtkukacccc

Sajtkukac Duó: „Velünk a legkisebbek is dalra fakadnak!”


Ízek, illatok, képek, dallamok. Olyan apró benyomások, érzések, melyeket a tudatalatti megőriz a gyermekkorunkból, elraktároz, és a legváratlanabb pillanatban törnek a felszínre újra, akár felnőttkorban is, kellemes emlékeket idézve fel az emberben. Nem is sejtjük, mekkora befolyása van egy gyermek későbbi életére, fejlődésére ezeknek a nüansz szerű élményeknek, mekkora szerepe van főként a zenének, a gyerekdaloknak az egyén fejlődésében, s noha nem tudatosan, de ezek az élmények végigkísérnek egész életünkön. Hiszen ki ne tudná folytatni az egy napon, mikor Micimackónak semmi dolga nem akadt verssort, vagy ne vágná rá rögtön az én elmentem a vásárba félpénzzel, kezdetű sorra, hogy tyúkot vettem a vásárba félpénzzel.

A legtöbb szülő ezeket a számára is meghatározó élményeket szeretné átadni gyermekeinek is, szeretné együtt énekelni a kicsikkel saját gyermekkora örökzöld slágereit, hogy a közös élmény, a közös éneklés által még szorosabb kapocs alakulhasson ki közöttük.  Ezt a varázslatos és soha el nem múló élményt teremti meg, hozza el a kicsik számára a Sajtkukac Duó Gyerekzenekar, akik repertoárjában felcsendülnek a rég jól ismert dallamok ugyanúgy, mint a modernebb zenék fülbemászó akkordjai.

sajtkukac

A zenekar tagjait, Veréb-Tóth Krisztinát és férjét, Veréb Tamást nem kell bemutatni a szegedi, és Szeged környéki gyerekeknek, vagy szülőknek, hiszen minden fellépésnél már egész kis rajongótábor várja őket, hogy együtt énekelhessék kedvenc dalaikat. Krisztina tíz éven keresztül tökéletesítette énektudását a szolnoki Szigligeti Színházban, majd Makón, és Szegeden is játszóházat, illetve zenebölcsit üzemeltetett, mikor is 2014-ben férjével megalakították a Sajtkukac Duót, ahol azóta is Krisztina énekhangjával, Tamás pedig gitártudásával varázsolja el az ifjú közönséget.

sajt
Veréb – Tóth Krisztina és Veréb Tamás

„Folyamatosan jelen vagyunk számos rendezvényen: szülinapi partyn, fesztiválon, városi rendezvényeken, falunapon, óvodai programokon. A gyerekek bevonásával, közös énekléssel, játékokkal és tánccal szórakoztatunk piciket és nagyobbakat. A bábozás sem maradhat el a műsorból, amit játékos formában, mesével átszőve mutatunk be. Ez segítséget nyújt a gyerekek tanulásában és fejlődésében is.” – mesélte Krisztina

bábozas

A műsornak tehát fontos eleme a készségfejlesztés, a gyorsaság, a ritmizálás, a koncentráció elsajátítása, mindez könnyed, a kicsik számára is élvezhető formában. „A Sajtkukac Duó vidám, mosolygós, boldog gyerekeket varázsol a színpad elé.” – vallja Krisztina, majd elárulta, számára is ezek a boldog gyermekarcok jelentik a legnagyobb elégedettséget előadásaik során.

vereb

„Megható látni, ahogy a gyerekek velünk együtt önfeledten táncolnak, énekelnek, a színpad előtt ugrálnak. Nagyon jóleső érzés, amikor jönnek, és átölelnek, mert jól érzik magukat velünk. Ez az igazi, őszinte gyerekszeretet megnyilvánulása, amit nem lehet megjátszani. Szeretnénk ezt az élményt az országban minél több helyre elvinni” – mondta Krisztina, ahogy arról is beszámolt, komoly felkészülés előzi meg a könnyed zenei előadásokat, hiszen nem egyszerű feladat majdnem egy órán keresztül lekötni a kicsik figyelmét, legyen a gyermek 2 éves, vagy akár már 10 éves. Minden műsor a résztvevők korcsoportjához igazodik, fontos szerepet kap benne az interaktivitás, hogy a gyermek is részese legyen az előadásnak, ne csak nézője, így lehet csupán a kicsik figyelmét tartósan fenntartani.

gyerekek

„A szülőktől nagyon sok pozitív visszajelzést kapunk. Volt olyan, aki arról számolt be, hogy a gyermeke a mi dalaink által sajátította el a számokat, vagy tanulta meg a különböző testrészeket. Az előadások nyitottabbá teszik a kicsiket, magabiztosabban mernek megszólalni a mindennapi életben, és nem utolsó sorban remek kis dalokat sajátíthatnak el.”

sajtkukac

A Sajtkukac Duóval legközelebb a szegedi X. Toros Pálinkafesztiválon találkozhat a közönség, március 17-én, 11 órától a Széchenyi téren zenélnek majd a gyerekeknek.

kukac

Hozzászólások