Siófoki internetmutyi – A kibicnek semmi sem drága


Mostanra alapvető szükségletté vált az internet – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium infokommunikációért felelős helyettes államtitkára nem is olyan régen. Siófok környékén több település olyan probléma előtt áll az internet szolgáltatással kapcsolatban, amire aligha gondolt a helyettes államtitkár a kijelentésekor. Nem csak az egyéni felhasználók járhatnak pórul, hanem iskola, óvoda, posta, közösségi ház, orvosi rendelő. A javarészt uniós pénzből épült hálózatban – jelen állás szerint – olyan települések is tulajdonhoz jutottak és dirigálnak a partvonalról, akik nem voltak közvetlen kedvezményezettjei annak a pályázatnak, aminek segítségével a környék kisebb településein lehetett internet-szolgáltatásra alkalmas hálózatot építeni.

Történt, hogy Siófok és Környéke Többcélú Kistérségi Társulás elnyert egy uniós pályázatot a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP 4.4.2) keretén belül. Siófok, Zamárdi, Balatonszabadi és Ságvár településen nem épülhetett hálózat, hiszen itt már volt az akkori elvárásoknak megfelelő internet szolgáltatás. Így az unió jóvoltából Balatonendréd, Som, Nyim és Nagyberény lakossága jutott gyors, vezetékes internethez. Ők voltak a közvetlen kedvezményezettek, ők voltak a gazdaságilag kevésbé vonzó települések, itt nem adatott meg az a luxus, hogy válogassanak a szolgáltatók között. A hálózatot jelenleg az Opticon Kft. üzemelteti, már a pályázat elején kifizette évekre előre a bérleti díjat azért, hogy a településeknek ne kelljen az üres zsebükbe nyúlnia pályázat önrésze miatt, sőt a cég fejlesztéseket hajtott végre, hogy a hálózaton keresztül lehessen telefonálni, illetve kábeltelevíziót is nézni, sőt fizette a pályázatban el nem számolható költségeket. Így a településeknek egy fillérbe sem került az, hogy a lakosság internethez jutott. Ha hiszik, ha nem, a pályázat kifejezett célja a lakosság internethez juttatása volt, nem pedig a társulási tagok, főleg Siófok vagyonának növelése.

A Siófok nevével fémjelzett társulás azonban megszűnt, és úgy döntöttek, a hírközlési hálózatot osztatlan közös tulajdonban tartják. A tulajdoni arányokat a lakosságszám alapján állapították meg. Ennek következtében Siófok, aki a pályázatban  kedvezményezett sem lehetett, a vagyonból a legnagyobb arányban részesült. Az immár osztatlan közös tulajdonban lévő hálózat tulajdonosai között komoly feszültséget okoz, hogy a pályázatban nem kedvezményezett települések is tulajdonosok lettek, és a négy kedvezményezett helységgel szemben többségbe kerültek. Siófok – mint a legnagyobb és leggazdagabb település a tulajdonosok között – elkötelezte magát az okos városok programja mellett, amely egyben meg is pecsételi a négy kisebb helység és lakossága sorsát. Korábban az volt az álláspont, hogy a hálózatot pályázat útján értékesítik a települések, majd jött egy fordulat az ügyben, és inkább „saját üzemeltetésbe” vették azt. De nem is akárhogy! A segítség ismét Siófoktól jött, hiszen az új  üzemeltető a Termofok Kft. lesz, egy Siófok kizárólagos tulajdonában álló hőszolgáltató, aki soha nem üzemeltett hírközlési hálózatot. Ez első hallásra akkora katasztrófának ígérkezik, mint ide Lacháza! A tippünk az, hogy alvállalkozóknak fogják kiadni a feladatot. Azonban ez csak egy tipp marad, hiszen a megkeresésünkre a Termofok Kft. csak annyit válaszolt, hogy folyamatban lévő ügyben nem élnek a nyilatkozat lehetőségével.

Siófok önkormányzatát, polgármesterét is megkerestük az ügyben, azonban ők is tisztelettel tájékoztattak, hogy nem kívánnak válaszolni a feltett kérdésekre. Pedig tűkön ülve vártuk, mi lesz a magyarázat arra, hogy egy speciális hírközlési hálózat üzemeltetése hogyan kerülhetett egy önkormányzat tulajdonában álló hőszolgáltatóhoz, garantálják-e az problémamentes átállást, mi a jövőkép a hírközlési hálózatról. A pletyka szerint a szolgáltatás a TechnoTel Kft. kezébe kerül, mely cég ügyvezetője a tulajdonos önkormányzatoknál tanácsadóként tevékenykedik a jelenlegi üzemeltető partner kiebrudalása ügyében. Ilyenkor egy szó ugrik be: összeférhetetlenség. Ennek a cégnek számos megbízása van már Siófoktól különböző hírközlési szolgáltatásokra. Elég bizarr, hogy az Opticon konkurenciája a tanácsadó a kérdésben, és ez nem tűnik fel senkinek sem. A céget és az ügyvezetőjét is megkerestük a kérdéseinkkel, választ azonban eddig nem kaptunk.

A pályázatból épített hálózat speciális, ezt a technológiát  Magyarországon összesen két cég használja, a legnagyobb piaci szereplő az Opticon Kft., a Termofok Kft. és a TechnoTel Kft. tapasztalat nélkül vág bele a kalandba. A váltás nem kis technikai fennakadást tud okozni, mivel a jelenlegi üzemeltető az eszközök jelentős részét leszereli, az új üzemeltetőnek pedig a saját eszközeivel kell azokat pótolnia, ha tudja. A lakosság tájékoztatásával nem nagyon igyekszik egyik szereplő sem, pedig illő lenne tudatni a négy település lakóival, hogy a szerződéseiket fel fogja mondani a jelenlegi szolgáltató, és így nem lesz tovább sem internet, sem kábeltelevízió, sem telefon, új szolgáltató után kell nézniük.

Zamárdi – mint a hálózat egyik résztulajdonosa – már kiszállt a projektből, nem kívánt részt venni a közös üzemeltetésben, tulajdoni illetőségét eladta azzal az indokkal, hogy a hálózat igénybevételében a  településük nem érintett. Zamárdi képviselőtestülete elfogadta Siófok önkormányzatának bruttó 2.508.000,- Ft-os vételi ajánlatát. Siófok így megvásárolta az osztatlan közös tulajdonban lévő tulajdonrészt anélkül, hogy a többi tulajdonos  vételi ajánlatot tehetett volna arra.  Egy osztatlan közös tulajdon esetén illett volna, ha felajánlják a vásárlás lehetőségét a többi tulajdonosnak, hátha valaki többet ad érte, ebben főleg az a négy település lett volna érdekelt, akik a pályázat közvetlen kedvezményezettjei voltak, azonban ez tudtunkkal elmaradt. A vásárló Siófok sem veszi igénybe a hálózatot, mégis szeretett volna nagyobb szeletet a tortából. A titkolózás olyan méreteket öltött az ügyben, hogy az önkormányzatok nem tájékoztatták a szerződéses partnerüket a tulajdonosváltozásról, azt közzé sem tették honlapjaikon. Az Opticon Kft. közérdekű adatigényléssel volt kénytelen hozzájuk fordulni annak érdekében, hogy megtudja, hogy az értékesítés valóban megtörtént-e.

A többi tulajdonos önkormányzatot a korábban emlegetett tanácsadó, szakértő, a Termofok Kft. és Siófok minden eszközzel arról próbálja meggyőzni, hogy sikeres lesz a közös üzemeltetés, csak a kezdeti költségekhez kell még hozzájárulni a tulajdonosoknak. A piacot ismerő forrásunk szerint ennek a hálózatnak az üzemeltetése évi 15-20 millió forint állandó költséget jelent, amelyet ha nem tud bevételeiből a Termofok fedezni, a tulajdonosoknak újra zsebükbe kell nyúlnia. A kisebb települések akár évi több millió forinttal kell, hogy támogassák Siófok tulajdonában lévő céget, és ha ez nem fog menni, akkor Siófok akár nyomott áron megvásárolhatja tőlük is a hálózatukat a jövőben.

Siófok sértett kisgyerekként úgy áll hozzá a dologhoz, hogy bármi, csak ne az Opticon legyen az üzemeltető, ezért pedig úgy fest, az etika  határán is készek játszi könnyedséggel átlibbenni. A lakosságot jelenleg kiszolgáló céget a tulajdonosok arra kényszerítik, hogy a szerződéseket mondja fel. A fura az a dologban, hogy az érintett települések nem váltottak volna maguktól, belekényszerítették őket ebbe a szituációba. Siófokról magyaráznak bele abba, hogy náluk milyen szolgáltató, üzemeltető legyen. A tulajdonosok manővere több száz családot érint, de mivel ők nem Siófokon élnek, ezért nem okoz túl nagy politikai kockázatot a város vezetése számára. A kesze-kusza ügyben pedig könnyű megfeledkezni a felhasználókról, akik az elszenvedői mindennek, hiszen aligha lesz zökkenőmentes az átállás, de ez Siófokot nem igazán hatja meg. A kibicnek semmi sem drága…

Várjuk a fejleményeket, és folytatjuk!

Hozzászólások