sófi

Sófi Ösztöndíjjal ismerték el az SZTE 13 legkiválóbb hallgatójának munkáját


Idén 18. alkalommal részesültek Sófi Ösztöndíjban a Szegedi Tudományegyetem legtehetségesebb hallgatói.

Az ösztöndíj alapítója, Sófi József, önerőből hozta létre 2001-ben a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítványt, mely azóta is küldetésének tekinti a Szegedi Tudományegyetem legkiemelkedőbb hallgatói pályájának támogatását.
Sófi József elárulta, idén rekordszámú pályázat érkezett be a felhívásra, 128-an pályáztak az összegyetemi ösztöndíjakra, és 20-an a biológus ösztöndíjakra, összesen 148 fő versenyzett, 22-vel többen, mint a korábbi csúcstartó évben, amikor is 126 pályaművet bírált el a zsűri. Idén pedig nemcsak a legnagyobb létszámú mezőny jött össze, hanem a legerősebb is.

„Az évek folyamán nőtt a presztízse a Sófi Alapítványnak, ennek köszönhetően egyre több kiváló hallgató szeretné ezt a díjat elnyerni. Ugyanakkor érezhető a Szegedi Tudományegyetemen a tehetséggondozó műhelyeknek a jelentősége és a hatása. A Szegedi Tehetségpontnak is, amelynek a részét képezi a Sófi Alapítvány. A 90-es évek második felétől kezdődően elindult egyfajta tömegképzés, ami szükségessé tette tehetséggondozó szervezetek létrehozását, melyek célja a legjobbak külön díjazása, és kiemelése, a pályájuk alakulásának egyengetése. Ennek látszódik is a hatása, így a pályázatok útján egyre több tehetséges, kiváló hallgatót tudunk felfedezni.” – vélte Sófi József

A tizenhárom sikeres pályázó közül az összegyetemi megmérettetésben öten részesültek a 200.000 forintos Gyémánt fokozatú fődíjban, hat pályázó munkáját díjazták 50.000 forintos Arany fokozatú ösztöndíjjal, és két biológushallgató nyerte el a 100.000 forintos elismerést.

A művészetek és/vagy tudományok területén már most rendkívülit alkotó fiatalokkal az érdeklődő közönség is találkozhat, megismerkedhet munkásságukkal: a Közéleti Kávéházban hagyományszerűen egy-egy különleges est keretében minden díjazott lehetőséget kap a bemutatkozásra, emellett külön előadássorozatot szerveznek, mely keretein belül az ösztöndíjasok utazási élménybeszámolókat tartanak tanulmányútjaikról, vagy azokról az izgalmas utakról, melyeken tudósként, művészként részt vettek.

„Óriási az érdeklődés a programok iránt, mindig teltházasak az előadásaink. Ezek nagyon jó közösségi élményt adnak a díjazott hallgatók és a közönség számára is. Próbálunk egy közösséget kovácsolni, és ennek köszönhetően a díjazottak között bizonyos fajta együttműködések is kialakulnak, szakmai együttműködések, és sokszor baráti jellegű kapcsolatok is.”  – mesélte az ösztöndíj alapítója

Sófi József elmondta, reményei szerint, pár éven belül elindulhat újabb nagyszabású terve, az Életpálya Ösztöndíj, amelyre a korábbi Sófi díjasok pályázhatnak, és a teljes életpályájukkal kellene bizonyítaniuk, hogy érdemesek az ösztöndíjra.
Ez egy nagyobb összegű díj lenne, fejenként egymillió forintos ösztöndíjról lenne szó, amire maximum 49 éves korig pályázhatnának az arra érdemesek.

„Pár éve már dolgozunk ezen, az ösztöndíjrendszert már megalkottuk, csak a pénz előteremtése okoz még problémát. Ehhez még keresem a támogatókat, de ha az meg lesz, akkor pár éven belül ez az ösztöndíjprogram is el fog indulni.” 

Az alábbiakban a képekre kattintva olvashatják az idei Sófi Ösztöndíjban részesült hallgatók bemutatkozását.

sofisok

A cikkhez felhasznált fényképeket Csákány Lóránt készítette.

Hozzászólások