újság

Szabad sajtó


Az elmúlt években egyre több kormánykritikus újság, televízió, rádió válik múlt idővé. Sokakat nem zavar ez a dolog, ők jól elvannak a saját kis világukban. Nem is igazán esik jól nekik, ha az övéktől eltérő véleménnyel találkoznak. Nem értik, miért is olyan fontos elgondolkodni a kialakult helyzeten.

Az emberek nagy többsége nem szereti, ha kimozdítják őket a komfortzónájukból. Nem szeretik a konfliktusokat még akkor sem, ha ezek csak a fejükben léteznek. Nehéz vitát lefolytatni egy televízióval, bár már biztos mindenki találkozott olyanokkal, akik megpróbálták. Sokan csak egy vállvonással reagálják le a 80 éve létező Magyar Nemzet megszűnését. Képzeljük el, milyen lenne, ha média minden területén csak egyféle világnézet tudna érvényesülni. Mi lenne, ha mindenki csak egyféle elképzeléssel, véleménnyel találkozna, és mindenki belesüllyedni a megszokás szürkeségébe? Mi lenne, ha minden felmerülő problémát csak egy vállvonással kezelnénk? „Oda a Magyar Nemzet. Mindegy, úgysem olvasom.” Azonban többről szól a fáma. Lehet a kormánnyal egyetérteni vagy foggal – körömmel küzdeni ellene, mindenkinek joga van a tájékozódáshoz, ha a kormánypártot preferálja, ha az ellenzéket, netán olyan politikai árva, mint olyan sokan ebben az országban.

Egyre kevesebb kormánykritikus médium létezik, az objektív tájékoztatás pedig nem erőssége a közmédiának, még ha ez is lenne a feladata. Így nem csoda, hogy felbukkannak olyan médiaszereplők, akik szeretnek túlzásba esni vagy az egyik, vagy a másik fél kárára. Ha létezne egy olyan – a lehető legtöbbek számára elérhető – objektív híradás, mely valóban a közösség érdekeit tartaná szem előtt, és olyan mértékben foglalkozna a problémákkal, amilyen szinten az érinti a társadalmat, az vitathatatlanul pozitív hatással lenne a mindennapi életünkre. Ez nem egyszerű feladat, de megérné a fáradtságot. Sajnos jelen állás szerint ezekre semmilyen törekvés nincs az évi 80 milliárdból fenntartott közmédiánál.

Pete Tamás

Hozzászólások