Szeged – az élhető város


A tősgyökeres szegedi a mindennapjait éli a városban hosszú évek óta. Másik magyar városban is élt már, így ő is szokott hasonlítgatni. A látogató, később pedig szegedi lakossá vált Jabronka Richárd, Pápáról érkezett Szegedre. Cikkében az ellenszel.hu weboldalon elmeséli, milyen benyomások érték városunkkal kapcsolatban, amikor kezdetben csak látogatásokat tett itt, később pedig Szegedre is költözött. A kívülálló véleménye mindig fontos, hiszen más szemmel nézi a körülményeket, mint a helyi lakos. Vajon hogyan gondolkozik a két szemlélő a szegedi hétköznapokról?

A látogató szerint – A látogatások során tett benyomások:

 • Évekkel ezelőtt kezdődött. Egy másik portálnál dolgoztam, amikor eljöttem ide interjút készíteni. (…) Hamar mennem kellett, pedig szívesen maradtam volna. Már akkor éreztem: közöm lesz ehhez a városhoz.
 • Később egy országos irodalmi találkozón jártam itt, kétnaposra terveztük, három lett belőle. Nem tudtam csak úgy eljönni innen, kellett a ráadás.
 • A nyáron már egy hétre jöttem. Felfedeztem turistaként Szegedet, és már akkor találkoztam azzal a sajátossággal, amely más városra nem igazán jellemző: a szegediek szeretnek itt élni, akik pedig valaha itt laktak, azt vallják: Szeged egy élhető város. Nemcsak az épületek, a köztisztaság, a változatos vendéglátóhelyek, hanem az itt élők vendégszeretete, elégedettsége vonzott. Leírni Magyarországon azt, hogy valaki elégedett, már-már szitok, hiszen mi csak borúlátók lehetünk, mindig csak bosszankodhatunk. Pont ez a pesszimista mentalitás hiányzik innen, és helyette nincs betöltetlen űr.

A tősgyökeres szerint

Szegednek sajátos atmoszférája van. A belvárosban bárki megtalálhatja a maga szórakozását: a Kárász utca, a Széchenyi tér, a Dugonics tér, a Dóm tér és még sorolhatnám a belváros további pontjait, mind a családosok, mind a fiatalok, mind az idősek számára kiváló lehetőséget nyújtanak, legyen szó akár az étkezésről, akár a hétköznapi vagy a hétvégi időtöltésről. A tipikus szegedi párbeszédfoszlány: „Menjünk be a Kárászra!” hűen jellemzi Szeged belvárosközpontúságát. A belvárosi színterek mellett azonban éppannyira jelentős szerepet kap a város megítélésekor pl. az Erzsébet Liget és környéke is.

A látogatóból vált lakos szerint – A költözés után tett benyomások:

 • Január elején aztán elhatároztam magam: Budapest lehetőségeit ugyan egy élet is kevés lenne kiaknázni, Szeged az én városom! Megláttam egy szimpatikus, szerény albérletet a Facebookon (akkor már célzottan kerestem), és ahogy azt a spontán virtus megkívánja: látatlanban kivettem. Nem bántam meg. A fővároshoz képest az albérletárak alacsonyak, az ingatlanközvetítő korrekt, kedves, ahogy a költözésem napján a bérletpénztáros is, aki őszinte segítőkészséggel magyarázza el a közlekedéssel kapcsolatos tudnivalókat.
 • A villamoson is váltható jegy, az ülések tiszták, a járatok sűrűek, ismeretlenül is könnyű eligazodni. (Telefonos alkalmazásokkal pedig pláne.) A belvárosban nincsenek távolságok, és szembetűnő a szemét hiánya, a parkos, fás területek, a “nyugodt nyüzsgés” mindenütt. Egyedül a Széchenyi tér közepén találkoztam a színes kátyúrajzokkal, amelyekért másutt büntetni szokás. A leginkább szembetűnő sajátosság mégsem a közutak állapotában nyilvánul meg.
 • A Facebook-csoportban (Szegeden hallottam, Szegeden láttalak) egy-egy problémafelvetés kapcsán elmosolyodtam. Volt, aki nyáron azért panaszkodott, mert a felújítási munkálatok egybeestek, ezért nehezebbé vált a közlekedés. Hirtelen eszembe jutott a szülővárosom, Pápa, ahol nagyon szerettem volna egy ilyen egybeeső felújítássorozatot látni, de a különesővel is megelégedtem volna. Nem beszélve Budapestről, ahol ha nem omlik rám a fal egy séta közben, már jól járok…

A tősgyökeres szerint

A város képes a folyamatos megújulásra. A városvezetés fokozott figyelmet szentel a városszépítésre, a közlekedésre és az embertömegek mozgatásának hatékonnyá tételére. Mindez természetesen folyamatos, sokszor talán végnélkülinek tűnő felújítási munkálatokkal jár. A városi közlekedés – az utak, a közlekedési eszközök – korszerűsítése rengeteg energiát emészt fel a városvezetés részéről, és óriási türelmet követel meg az itt élőktől. Nincs olyan év és évszak sem, amikor pihenne a betontörő. Az eredmény azonban magáért beszél és összességében elmondható – a tavaly átadott körúti fejlesztésekről, illetve legfrissebb projekt egy részének teljesítéséről: az Erzsébet Liget és környékének fejlesztéséről –, hogy a régóta várt korszerűsítés elérte célját. Ahogyan a belváros, úgy a Liget is magas színvonalú közlekedést és életteret biztosít a látogatók és az itt élők számára. A szabadidőpark pedig Szeged legújabb fénypontjává vált.

A látogatóból vált lakos szerint – Összegzés:

 • Igen, Szegedet fejlettebbnek látom, mint a szülővárosomat, Pápát! (Akármennyire is szomorú érzéssel tölt el ezt leírni.)
 • Igen, Szeged szimpatikusabb, mint Budapest, hiszen minden megvan itt is, amit ott megtalálhatnék, leszámítva a penetrát és a személytelenséget, a felületes nemtörődömséget.
 • Igen, egy hónap elteltével is ugyanazt érzem: szeretek itt élni, és még sokáig szeretnék itt élni.
 • Igen, messze vannak a barátaim, messze a családom, de úgy érzem, ezért a városért érdemes áldozatokat hozni!
 • Igen, szeretnék idővel büszke szegedi lenni!

A tősgyökeres szerint

Szeged, ahogyan a látogatóból vált szegedi lakos is látja, fejlett város. Az embereket azonban nemcsak látogatóként, városlakóként is vonzza Szeged. A minden évben megrendezésre kerülő országszerte híres programok, a teltházas szabadtéri előadások, a színvonalas kiállítások között a látogatók és a lakosok is kedvükre válogathatnak. A város utcáinak, tereinek, parkjainak tisztasága a tereprendezés, a virágosítás szintén megragadja a figyelmet, ahogyan a környezetvédelmi törekvések (szelektív hulladékgyűjtők, használtruha-konténerek, az elektromos autók töltőállomása, a nyári meleget elviselhetővé tevő szökőkutak, a hatalmas fák népesítette parkok, a vízkapu felállítása stb.) is. A Magyarország délkeleti sarkában található napfény városa méltán szerethető és élhető hely.

Fotó: szegedma.hu, Szeged TV, sfzs

S. F. Zs

Hozzászólások