dinó kiállítás

Szegeden láthatóak a Jurassic Park dinói


Ma már szinte elképzelhetetlen, de 230 millió éve teljesen más képet mutatott Földünk élővilága. Ekkor éltek ugyanis a sokakat a mai napig izgalomba tartó dinoszauruszok, akiket igazán világhírűvé Steven Spielberg 1993-as Jurassic Park című filmje tett.

Ezek a csodálatos, sokszor hatalmasra nőtt állatok 165 millió éven át uralták a világot, még az emberek megjelenése előtt. Titokzatos életük a ránk maradt csontokból, fosszíliákból ismerhető meg, melyeket most bárki megcsodálhat a várva várt Évmilliók urai – Élethű dinók Amerikából című kiállításon, a Móra Ferenc Múzeumban Szegeden.

dino

A kiállítás atyja, “Dino” Don Lessem, már harminc éve kutatja e lenyűgöző állatokat, ötven könyvet írt a dinoszauruszok világáról, és nem utolsó sorban ő volt a Jurassic Park filmek szakértője, tanácsadója is. Az ő általa létrehozott nagyszabású kiállítás most először látható egész Európában, a turné első állomásaként pedig Szegedre érkeztek a dinók.

Azok a szerencsés múzeumlátogatók, akik múlt vasárnap tekintették meg a kiállítást, maga Don Lessem tolmácsolásában ismerkedhettek meg a letűnt korok uralkodóival, egy érdekességekkel telitűzdelt tárlatvezetés keretében.

dino
Don Lessem dinoszaurusz szakértő előadása.

Don Lessem dinoszauruszai egyedülálló élményt kínálnak az érdeklődőknek, mozgó és hangot adó dinórobotok, életnagyságú csontváz-rekonstrukciók, eredeti dinoszaurusz fosszíliák teszik látványossá és felejthetetlenné a kiállítást.

„Ez az első alkalom, hogy robot dinoszauruszokat használok. Korábban nem akartam használni a robotokat a pontatlanságuk miatt, de most már a technika lehetővé tette, hogy a csontvázakból összerakva teljes méretükben elérhetőek legyenek.  A fosszíliákból sok mindent megtudhattunk, azt is, hogyan nézhettek ki valójában a dinók.  Ez egy nagyon fontos tudományos lecke.”–árulta el Don Lessem

dino
Az ammoniteszek kihalt tengeri állatok, mintegy 400 millió évvel ezelőtt éltek, a kréta kor végén haltak ki.

A kiállított dinoszauruszok a világ minden tájáról érkeztek, ugyanis évmilliókkal ezelőtt a dínók benépesítették az egész Földet, egyes példányaik még a Déli – sarkon is megfordultak.
A közönség láthatja, például a Don Lessem tiszteletére a róla elnevezett dinoszauruszt, a Lessemsaurust, amelyet Argentínában találtak, és körülbelül 210 millió évvel ezelőtt élt a Földön.

„Az eredeti fosszíliák más emberek gyűjteményéből származnak. A leletek legnagyobb része múzeumi gyűjtemény, és az utazó kiállítás végével oda is kerülnek vissza. Van azonban kettő dinoszaurusz, amelyet a Jurassic Park filmekben láthatott a közönség, amelyeket fizetség gyanánt a filmből kaptam: ez pedig a Brachiosaurus és a Velociraptor.”

A Brachiosaurus az a dinó, amely a film elején letüsszenti a faágon pihenő gyerekeket, mikor azok meg akarják simogatni a faleveleket rágcsáló növényevőt. Érdekesség, hogy a dinónak csak a hosszú nyaka és feje került kiállításra, – tudtuk meg Don Lessemtől – mert a testét el sem készítették, egész egyszerűen azért, mert nem volt rá szükség. A filmbeli jeleneten ugyanis csak nyaktól felfelé volt látható az állat.

dino
Brachiosaurus

A Velociraptor talán az egyik legismertebb dinoszaurusz, ő volt a „rosszfiú” valamennyi Jurassic Park filmben.

„Nem tudom, hogy ki tudja, de sok dinónak, különösen a kisebb húsevőknek, tollaik voltak. A Velociraptor pont ilyen két lábon járó, tollas húsevő volt. Azonban a Jurassic Park Velociraptorának nem volt tolla, és körülbelül akkora volt a mérete, mint amekkora én vagyok.  Ez nem felel meg a valóságnak, mert valójában az állat mérete egy kisebb kutyáéhoz volt hasonló.
Amikor a filmben ezt megláttam, hogy akkora, mint én magam, mondtam, hogy ez nem igaz, de Spielberg csendre intett.

A film részére készített dinók többnyire számítógép által vezérelt robotok voltak, de igazából bizonyos jeleneteknél valódi emberek bújtak a dinók testébe.
Emlékeznek a filmből a konyhai jelenetre, amikor a raptorok felugrottak a pultra? Ezt nem tudták a robotok véghezvinni, embereket kellett erre alkalmazni. Ezért nem felelhettek meg a méretek a valóságnak.

Akkor még nem is tudtuk, hogy a dinóknak tollaik vannak. Ezt azóta újabb felfedezések derítették ki. Kínai leletek alapján talált fosszíliákból tudtuk meg ezt a tényt, ugyanis azokon láthatóak a tollak lenyomatai. Repülni viszont nem tudtak. Az ő tollaik valószínűleg csak arra szolgáltak, hogy melegen tartsák őket.”

velociraptor
Velociraptor

A kiállítás központi témája, hogyan nőhettek ezek az állatok óriásméretűre. A legnagyobb dinoszaurusz ugyanis az egykor leghatalmasabbnak vélt T- Rex méretének a tízszerese. Előtte és utána sem volt ekkora állat a Földön soha.
A kiállításon megcsodálhatja a látogató a Föld leghosszabb nyakú állatát: a 20 méter hosszú dinoszaurusznak 10 méteres nyaka volt.
Viszont Don Lessem előadásából kiderült, hogy a nagyra nőtt testméret nem függ össze az intelligenciával. Hiszen egy majdnem épület méretű dinoszaurusz mindösszesen teniszlabda nagyságú aggyal rendelkezett.

dino
Allosaurus

A kiállított leletek között látható a valaha talált legnagyobb állatcsont is. Összehasonlításképp, az ember nyakcsigolyája körülbelül 4-5 centiméteres, míg az itt megtekinthető lelet majdnem 2X2 méteres.
Ezt a nem mindennapi méretű csontot Don Lessem akkor tizenkét éves lánya találta egy argentínai ásatás folyamán. Nem volt egyszerű kiásni sem a leletet, ugyanis az két tonnát nyomott. A jurakorból származó hatalmas csont lyukacsos, olyan, mint egy szivacs, mert ha tömörebb lenne nehezen tudtak volna a dinók mozogni.

bone
A világ legnagyobb állatcsontja.

„A legidősebb állat, amit itt bemutatunk, az egy Dilophosaurus igazi csontváza. Azok, akik ismerik a Jurassic Park filmet, emlékezhetnek rá, ez egy kicsi, köpködős dinoszaurusz, de a valóságban 6 méteres volt, az első nagy húsevő. A fején két „fejdísz” található.  Ez a lelet 200 millió éves.” – mesélte Don Lessem, ahogy azt is elárulta, a kiállítás repertoárjából nem hiányozhat a dinók félelmetes sztárja, a T – Rex sem.

dino
Dilophosaurus

Ugyan már nem a T – Rex a legnagyobb húsevő dinó, de még mindig őt tartják a leggonoszabbnak. A fogai banánméretűek, és a csonton is képesek vele áthatolni. Egy harapással le tud venni 200 kg húst. Don Lessem dolgozott az itt kiállított T – Rex ásatásán, Amerikában. Általában 10 ember és két nyár munkája szükséges hozzá, hogy egy dinoszauruszt feltárjanak, kiássanak. Ezt követően egy laboratóriumba szállítják a csontokat, amelyeket akár több éves munkával tisztítanak meg. Ezután elkészítik az öntvényt gipszből és összeállítják újra az eredeti szerint a dinoszauruszt. A nagy csontvázak ugyanis gipszből készültek, egyrészt, mivel nagyon nehéz egész dinó csontvázat találni, másrészt, nem szokás őket újra összerakni, mert az árthat a leletnek.

t-rex
T – Rex

„A T- Rexnél sem stimmelt minden a Jurassic Park filmben. A mérettel nem volt gond, azt megfelelően ábrázolták, ahogy itt is az látható.
De biztos emlékeznek arra a jelenetre, amikor a T- Rex a dzsipben utazó embereket üldözte. A valóságban a dzsip már régen lehagyta volna az állatot, és a T – Rex nem érné utol.
Azt is mondják, hogy ha egy helyben maradunk, mozdulatlanul, a T – Rex nem lát minket, ezzel szemben a T –Rexnek nagyon jó volt a látása. Igazából sztereóban látott, fejlett térbeli látással rendelkezett, mélységében is érzékelte a dolgokat.
Az agya pedig akkora volt, mint a miénk.
Vannak más, nem teljesen igaz dolgok is a filmben, emlékeznek például, mi történt az ügyvéddel a film elején, a fürdőszobában?
Ha azt mondjuk, hogy a T – Rex le tudott 200 kg-ot is harapni, meg kellett volna ennie egy harapással az egész fürdőszobát, az ügyvédet, mindent.”

A kiállítás a lenyűgöző látványon kívül számos interaktív programot is tartogat elsősorban az idelátogató gyerekek számára: felülhetnek és vezethetik a kisebb robot dinoszauruszokat, kipróbálhatják a régészkedést a homokba elrejtett csontok kiásásával, nem utolsó sorban pedig rajzolhatnak és festhetnek az erre a célra kiállított dinó testére.

dino

A kiállítás 2019. január 10 –ig lesz látható a Móra Ferenc Múzeumban, azt követően Finnországba, Helsinkibe utaznak a dinók.

Fülöp Tímea

Hozzászólások