Szellemhajó

Szellemhajócskák Észak-Koreából


Egyre gyakrabban tűnnek fel szellemhajók Oroszország távol-keleti szegletében az utóbbi hónapokban. No, nem a tengerésztörténetek klasszikus szellemhajóira kell gondolni (amik léte bizony nem mese, sokszor találtak már nagy hajókat is úgy, hogy a legénység nyom nélkül eltűnt), hanem apró halászhajókra, amik inkább nevezhetők bárkának, mint hajónak. A legénység nélküli kis hajócskákat általában a parton találták meg, de volt, amelyiket még a vízen fedezték fel.

Legutóbb augusztus 28-án került elő egy, a Primorszkij oceanárium területén Vlagyivosztok közelében. Ennek fedélzetén viszont már egy holttestet is találtak. Az ázsiai férfi halálának okát még nem közölték a hatóságok. Ez a kishajó is észak-koreai jelzéseket visel, úgy, mint az eddigiek.

A legutóbbi szellemhajó. Ezen már egy holttest is volt.

A nyáron ez már a hatodik ilyen szellemhajó, ami orosz területre vetődik. Az első szellemhajót augusztus 7-én fedezték fel szörfözők az Aklesztyseva-foknál. Annak fedélzetén is szegényes halászfelszerelést és egy garnitúra férfiruházatot találtak. Viszont a legénységnek nyoma sem volt. Az egyik megtaláló, Danyil Filinov elmondása alapján a hajó minden bizonnyal sokáig lehetett a tengeren, mert nagyon rozsdás volt és tengeri moszat borított mindent.

Az augusztus 7-én talált szellemhajó és büszke felfedezői.

További két hajót találtak 25-én a Russzkij-szigeten. Azokról is nyomtalanul eltűnt a legénység. Sajnos az alapos vizsgálatot kvázi lehetetlenné tette, hogy a két hajóról a kíváncsi helyiek azonnal elprivatizálták mindent, ami mozdítható.

Ugyanezen a napon egy másik észak-koreai halászhajó kért rádión segítséget, Nahodkától délre a nyílt tengeren. Hatfős legénység kért mentést, de mire egy közelben járó orosz hajó megtalálta őket, már csak két fő volt a fedélzeten, őket kimentették. Az időközben eltűnt másik négy ember sorsáról nem tudni semmit.

A hajók gyorsan a helybeliek áldozatául estek. Pár új profilkép készítése után beindult a „szuvenírgyűjtés”.

Augusztus 27-én egy vitorlásverseny egyik résztvevője látott meg egy láthatóan gazdátlanul sodródó kishajót a lakatlan Stenin-sziget mellett. A bárka szintúgy Észak-Koreai jelzéseket viselt és ezen sem tartózkodott egyetlen lélek sem. Mihail Jermakov kapitány szerint a legvalószínűbb magyarázat, hogy vihar sodorhatta el idáig a nyílt tengerre teljesen alkalmatlan (szó szerinti) lélekvesztőt.

A szellemhajók felbukkanásainak térképe.

Bár Észak-Korea rendszeresen küld kémhajókat és mini-tengeralattjárókat szomszédjai partjaihoz, jelen eseten nem ez a magyarázat. Ezek a hajócskák valóban halászhajók, apró méretük és végletekig szegényes felszereltségük semmiféle katonai feladatra sem teszi őket alkalmassá. A felfedezett szellemhajókon például a legalapvetőbb tengeri navigációs és kommunikációs berendezéseket sem találták.

Viharok idején s után rendszeresen sodródnak partra orosz területen efféle kis hajók Észak-Koreából, amik képtelenek önerőből hazatérni. A legénység visszatér Észak-Koreába, a tönkrement hajókat általában hátrahagyják. Az augusztus 22-24. közt tomboló Soulik tájfun elől például 240 különféle észak-koreai és kínai halászhajó kért engedélyt orosz felségvizeken és kikötőkben menedéket keresni. Szökésre vagy kémkedésre ezért nem gyanakodnak most sem az orosz hatóságok.

A nyári események azért különösek, mert a megszokottól jóval messzebb kerültek ezek a hajók (a legtávolabbi a Vlagyivosztoktól 270 km-re északra fekvő Olga-szigeten ért partot), és a legénység nyomtalan eltűnésére sem volt eddig példa. Egy a parttól nem messze vízbe esett tengerész holttestét általában pár napon belül partra sodorja a hullámzás. Azokon a vizeken élénk a hajóforgalom, ezért a parti őrségi tevékenység is, és a környező szigetek varázslatos szépsége is sok aktív turistát vonz az utóbbi időkben…igen nagy valószínűséggel felfedeznék az úszó vagy partra sodródott holttesteket.

A tenger azonban mindig ad újabb rejtélyeket…

Fotók: The Siberian Times, VL.ru

Hozzászólások