Szepes Borbála


Szepes Borbála Éva vagyok, végzős az Általános Orvostudományi Karon. Öt éve végzek tudományos diákköri munkát az Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet Agyi keringés és metabolizmus kutatócsoportjában, Dr. Farkas Eszter és Dr. Menyhárt Ákos témavezetésével.

A csoportba Prof. Dr. Bari Ferenc hívott el dolgozni még másodéves koromban. A kutatásaink során a szélütés/stroke sajátosságait és kezelési lehetőségeit kutatjuk. A stroke minden hatodik embert érintő betegség, melynek kezelése napjainkban is a betegek csupán elenyésző hányadán tud érdemben segíteni. Mi egy olyan kóros jelenséget vizsgálunk az agyban, amit, ha ki tudnánk védeni, nagyban lehetne javítani a stroke betegek életkilátásain és életminőségén. Diákköri munkám kapcsán már számos hazai és nemzetközi konferencián részt vettem és előadtam, több magyar és idegen nyelvű cikk társszerzője vagyok. A témával helyi TDK konferencián 1.,2.,3. díjakat nyertem, országos diákköri konferencián, pedig 1. és a Magyar Neurológiai Társaság Különdíját nyertem el, TDK pályamunkám 1. díjat kapott. A kutatásainkat bemutattam többet között egy írországi konferencián is, ahol poszter különdíjat nyertem el.

A különböző kultúrák iránti kíváncsiságomtól és az idegen nyelvek iránti szeretetemtől vezérelve tanulmányaim során több hónapot tanultam külföldön. A harmadév első félévét a franciaországi Nantes-ban és Angers-ban töltöttem a Joint Program for European Medical Studies keretein belül. A hatodéves gyakorlataimból három hónapot az USA-beli Buffaloban teljesítettem a Magyar Amerikai Orvostársaság Ösztöndíjának elnyerése révén. Élményeimből a Közéleti Kávéház programsorozatában nagy sikerű, teltházas élménybeszámolót tartottam, valamint a szentesi Művészetek Házába is hívtak előadni. A kutatási és tanulmányi eredményeimmel több alkalommal Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat, Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjat, Szeged Város Ösztöndíját, a Talent Lista Arany és Bronz fokozatát, tavaly pedig a Sófi Alapítvány különdíját nyertem el. Szeretek előadni, tavaly megnyertem a kari és összegyetemi prezentációs versenyt. Két éve ezen kívül demonstrátor vagyok és Orvosi Fizikát tanítok az elsőéves magyar és angol orvostanhallgatóknak.

Hosszú távon érdeklődöm a pszichiátria és a szemészet iránt, szeretném a kutatást is folytatni, valamint nagy vágyam, hogy egyszer a Nemzetközi Egészségügyi Szervezetnek, a WHO-nak dolgozhassak. Közel áll hozzám az önkéntes munka is, remélem, hogy minél több lehetőségem lesz ezt gyakorolni, például az Orvosok Határok Nélkül szervezeten keresztül.
Sófi József személyes támogatása rendkívül nagy hatással volt rám és arra inspirál, hogy a jövőben én is támogassam a tehetséges fiatalokat az álmaik megvalósításában.

Hozzászólások