bts

Sztárcsinálás koreai módra – egyre népszerűbb a K-Pop


A Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő koreai popzene – K-Pop – ismét Szegeden hódított. Ötödik születésnapja alkalmából ingyenes belépést biztosított az érdeklődőknek az AMN, az Asian Music Night.

A buli helyszínéül a Pulzus Café szolgált, az est folyamán pedig pörgős K-Pop slágerek biztosították a hangulatot.

Legtöbbek számára ismeretlenül cseng a K-Pop kifejezés, pedig a műfaj 2017 májusa óta kezd egyre nagyobb rajongótáborra szert tenni hazánkban is. Az áttörést az hozta meg számára, hogy a BTS koreai bandaként először megnyerte az amerikai Billboard Music Awards Top Social Artist díját, amit az előtte lévő években mindig az amerikai Justin Bieber vitt haza. Ez a cím tulajdonképpen egy közönségdíj, és az, az előadó vagy banda kapja meg, amely a legtöbb rajongói szavazatot kapja. Ezzel a győzelemmel a BTS kivívta nemcsak magának, de az egész műfajnak is Amerika és később Európa figyelmét is. A K-Pop-ért többnyire olyanok kezdenek rajongani, akik valami különlegesre vágynak, nemcsak zenében, de látványban is.

Mivel a koreai kultúra erősen szépségközpontú, ezért a bandák, amik kijönnek onnan, kifogástalan külsővel rendelkeznek. Arrafelé az egész szórakoztatóipar másként működik, mint nálunk. Koreában léteznek még nagy zenei vállalatok, amikhez egészen fiatalon (8-13 évesen) gyakornoknak jelentkeznek a gyerekek. Jelentkezhetnek idolnak, műsorvezetőnek, színésznek, modellnek stb., gyakornoki évei alatt mindenkit aszerint tanítanak, aminek jelentkezett. Az idolok legyenek énekesek vagy rapperek, táncolni mindenkit megtanítanak, emellett a színészi képességeiket is fejlesztik. A gyakornoki idő általában 3-5 év, aminek a végén a debütálás, a sikeres színrelépés a cél. Ilyenkor a menedzser cég kitalálja, hogy bandát akar indítani, megtervezi az egész koncepciót, kitalálja, hogy milyen személyiségű és képességű embereket akar a bandába és ehhez mérten felvételizteti a gyakornokait a helyekre. Vannak gyakornokok, akiknek sose sikerül debütálniuk, ők általában háttértáncosok maradnak, vagy felhagynak ezzel a hivatással.

Magyarországon, habár nincs nagy visszhangja, elég nagy népszerűségnek örvend a K-Pop. Bizonyítja ezt az is, hogy az elmúlt években több koreai banda is adott koncertet Budapesten. Nem könnyű Ázsiából Európába hozni ezeket a bandákat a magyaroknak mégis több alkalommal sikerült már, és a rajongók remélik a közeljövőben több kedvencük is ellátogat majd hazánkba.

D. Zsanett


Cikkünket az e heti Csongrádhír 10. oldalán is megtekinthetik.

 

Hozzászólások