amúr leopárd

Talán sikerült elkerülni az amúr leopárd kihalását


Az amúr (vagy más néven távol-keleti) leopárd a világ legritkább nagymacskája, a kihalástól közvetlenül veszélyeztetett faj.
Két évtizeddel ezelőtt a vadon élő egyedek száma mindössze 30 volt. Ez az abszolút kritikus határ, ami alatt már beltenyészet alakul ki, megpecsételve ezzel a faj sorsát. A kutatók akkor azt állították, hogy innen már nincs is visszaút.

Szerencsére nem így történt.

amúr leopárd

Tegnapi közlemény szerint viszont a legutóbbi eredmények azt mutatják, hogy az amúr leopárd populációja már meghaladta a 100-at. Egészen pontosan 103 példányt azonosítottak a kutatók.(állatkertekben még kb. 300 példányt tartanak szerte a világon, ám csak a vadon élő példányok számítanak, ráadásul fogságban ez a faj nagyon nem akar szaporodni)

Szergej Ivanov, a környezetvédelemben teljhatalommal rendelkező miniszter ugyan már áprilisban közölte ezt a jó hírt, ám a politikus szavait bizonyító képanyagra eddig kellett várni. Az előzetes becslések kétséget kizáró megerősítése a hatalmas adatmennyiség miatt igen lassú folyamat, hiszen 400 automata kameracsapda képeit kell folyamatosan feldolgozni.

leopárd

Az egyedek azonosítása a foltjaik alapján lehetséges. Minden egyes leopárd foltjai egyediek, akárcsak az ember ujjlenyomata. Az automata kamerák képeit elemezve született az örömteli eredmény. Sőt a kameracsapdák kölyköket is lencsevégre kaptak.

amur
Anya és kölyke, idén tavasszal

A Leopárdföld nevű szigorúan védett rezervátum mérete a kutatók szerint nem is elegendő ekkora populáció fenntartására, ezért a Primorszkij régióból további területeket fognak a rezervátumhoz csatolni. Első lépcsőben dél felé terjeszkedik a jelenleg 262 ezer hektárt lefedő védett zóna.

map
A sötétzöld terület az oroszországi rezervátum, a tervek szerint jelentős területekkel gyarapszik a közeljövőben

A jövőre nézve bíztató, hogy az Amúr folyó túloldalán, Kínában is felismerte az állam a leopárd védelmének jelentőségét, és komoly erőfeszítések várhatók újabb rezervátumok kialakítására, az orvvadászat elleni küzdelemre. Mint sok más faj esetében, a legnagyobb veszélyt az amúr leopárd számára is a kínai orvvadászok és a velük együttműködő korrupt vadőrök jelentik. Amilyen szigorú védelem az óriás panda esetében példásan működött, az sajnos Kína ezen isten háta mögötti szélén ismeretlen volt. Azonban ez gyökeresen meg fog változni – ígérik.

Nem közismert, de Észak-Korea is ráállt az amúr leopárd megmentésére. Ott a szigorral és engedelmességgel nincs gond, az biztos. A rezsim számára pedig kétségtelen jópont a világ előtt, hogy ilyen kritikus fontosságú természetvédelmi projektben vehetnek részt.

Reméljük, hogy az amúr leopárd feje fölött ezzel az összefogással szétoszlanak a kihalás fekete felhői és ismét benépesíti azokat a gyönyörű hegyvidékeket, ahol egykor élt.

Kiss Péter

Hozzászólások