Tisztázzunk valamit a Fideszről

Tisztázzunk valamit a Fideszről


Sok helyen hallottam már, hogy a Fideszt és/vagy a tagjait a hülye jelzővel illették. Nos, sok szó eszembe jut, ha a kormánypártról beszélünk, de ez pont nem.

Az egyik legegyszerűbb dolog valakit hülyének nevezni, ha számunkra nem tetsző dolgot csinál.  Sokan – ha jól sejtem pont ebből kifolyólag – idiótának állítják be a Fidesz politikusait. Szerintem itt tévednek. Bár vannak olyan esetek, amikor remeg az a bizonyos léc. Általában akkor, amikor bevetésre kerül a kormánypárt szellemi nehéztüzérsége, és olyan mondatok hagyják el fiatal demokrata ajkukat, amelyek még hetekig emészteni kell. A Fidesz manipulatív, korrupt, önző, számító? Könnyen megeshet. Hülye? Nem hinném. Nem csak a Fidesz szavazótáborának nagyságát, hanem magának a kormánypártnak a képességeit is alábecsülték az országgyűlési választások előtt, így juthatott hozzá az újabb kétharmadhoz. Persze a töketlen és tenni képtelen ellenzék szerepe sem elhanyagolható, de nagyon gyanús, hogy ők is alábecsülték a Fideszt, esetleg csak a túlélésre játszottak, egy kényelmes székre, kevés felelősségre, jó gázsira. Esetleg még több gázsira, ha már megadatott a lehetőség, hogy meghozzák ezt a nehéz döntést, és megszavazzák maguknak.

A Fidesz úgy alakította a játékszabályokat, hogy bebiztosítsa pozícióját az ország élén immár harmadik alkalommal. Ehhez megkérdőjelezhető módszereket használt? Erkölcsileg igen, jogilag aligha. A Fidesz kialakított egy rendszert, amiben rajta kívül más labdába sem rúghat, hülyék ilyet nem csinálnak. Valós és gerjesztett problémákra reflektálnak médiabirodalmuk segítségével úgy, ahogy kedvük szottyan, magukat pedig az ország és Európa megmentőjének titulálják, vagy éppen annak, amire szükség van. Sok emberhez pedig csak ezek az üzenetek jutnak el, ez sem véletlen. A Fidesz hatalmi játékának fontos eleme a média, melynek hatalmas szeletére tette rá narancssárga mancsát. Vagy egy varázsütésre kormánybaráttá válnak a sajtóorgánumok, vagy szépen mennek a kormánykritikus sajtótermékek temetőjébe. Az egyik legfájóbb pont a közmédiára gyakorolt befolyásuk, hiszen a közpénzből fenntartott, legszélesebb körben elérhető csatornákat használják szócsövükként. Így pedig aligha tudja betölteni a közmédia a neki szánt objektív, független tájékoztató szerepet. Legújabb heppje szerint pedig kultúrharcba kezd a kormányunk, valamint beleszólnak, milyen szakok lehetnek az egyetemeken. Pontosabban, hogy milyen nem lehet. Szépen ellehetetlenítik a számukra nem tetsző hangokat. Orbán Viktor így pedig nehezen tesz eleget azon mondásának, miszerint a három harmadot, azaz Magyarország minden polgárját kívánja szolgálni. Nos, így épül felénk a régi vágású kereszténydemokrácia, apránként, szisztematikusan. A Fidesz nem hülye, még ha másokat annak is néz.

Pete Tamás
Fotó: MTI / Veres Nándor

Hozzászólások