lázár

Új gazdasági fellendülés és összefogás központja lenne Szeged – Interjú Lázár Jánossal


Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter, a Fidesz országgyűlési képviselője a delmagyar.hu-nak adott interjújában beszámolt Szeged, Makó és Hódmezővásárhely jövőjéről, beruházásokról, tervekről.

Az interjúból kiderül, hogy a kormány kiemelt szerepet szán a Csongrád megyei térségnek, hiszen stratégiailag meghatározó a terület, itt még van munkaerő- és olyan gazdasági növekedési tartalék, ami az ország versenyképessége szempontjából fontos.

Kiemelte a Makó és térségét gazdaságilag fellendítő beruházásokat, mint például a 65 milliárd forintból megépített autópályát, illetve a Makón működő, ország szinten is kiemelkedő munkahely teremtő támogatást is, ami a Contitech ipari park bővítéseként valósul meg.

De Makón további fejlesztések is várhatóak: a településen a Makovecz – életmű ápolásának köszönhetően valósul meg a Hagymaház, és a Páger mozi felújítása, illetve kétmilliárd forintból épül egy új könyvtár is.

Lázár arról is beszámolt, hogy a fejlesztések nem korlátozódnak a makói térségre, Szegednek is fontos szerepet szán, hiszen egy térség vagyunk, aminek együtt kell fejlődnie.

Elmondta például, hogy céljai között szerepel, hogy a Szeged – Budapest közötti vonatút menetidejét 2 óra 24 percről lecsökkentse 1 óra 30/40 percre.

Továbbá sokat jelentene, tehermentesítene a térségen, a Vásárhelyet elkerülő 47-es főút teljes kiépítése. Ez annak a 400 milliárdos beruházásnak a részeként valósulna meg, mellyel korszerűsítené a Szeged –Debrecen közötti útszakaszt, új lehetőségeket nyitva meg a régió számára az ország keleti része felé.

A miniszter által vázolt jövőképben Szegednek kiemelt jelentősége van, a tervek szerint meghatározó szerepet szánna a városnak. A Szabadka–Szeged, illetve a Vásárhely–Békéscsaba vasútvonal modernizálása, valamint a Vásárhely–Szeged, illetve a Szeged–Szabadka közötti villamos kapcsolat kiépítésével is erre törekszik.

Így emelkedne Szeged a térség országhatárait is átívelő centrumává.

Lázár János továbbá elmondta, hogy gazdaságilag és társadalmilag egy térségről beszélünk, a régió fejlesztése, jövője nem bontható külön városokra, erős és versenyképes csak együtt lehet a térség.

Hozzászólások