Pilcz Roland - YKX

Új magyar kaland képregény, egyenesen Szegedről


A leginkább Kalyber Joe miatt ismertté vált szegedi képregényalkotó, Pilcz Roland egy új képregénnyel készült a 14. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválra. Az YKX a Kalyber Joe világában játszódik, mégis egy olyan alkotás, ami a saját lábán is megáll. Persze azok, akik ismerik Roli előző alkotásait találnak benne némi pluszt. A DC és a Dynamite kiadóknak is dolgozó szegedi alkotó elmondta, hogy a teljesen más stílusban készült képregény folytatásának megvalósításához a közösségi finanszírozástól sem zárkózik el.

Pilcz Roland

– Miért jutottál arra a döntésre, hogy Kalybertől el kell mozdulnod?

Kalybert már nem adtam ki több éve, se új részt, se a régiek felújítását. Én is vártam a folytatást, és remélem az olvasók is, de valamiért ez még nem jött össze. Technikailag is, anyagilag is nehéz összehozni egy 80-100 oldalas kötetet. Elég sokat dolgoztam az utóbbi időben, a képregényeim pedig alapvetően nem kenyérkeresetről szólnak. Ugye színezek is képregényeket, azt sem lehet úgy elvégezni, hogy gyors összecsapom a melót, majd foglalkozom a sajátommal. Azt is igényesen kell megcsinálni, hogy fejlődhessen az ember, hogy újabb és még jobb munkákat találjon, ezzel is nagyon sok idő és energia is elment. Az is benne van, hogy nem éreztem, hogy be tudom fejezni, el tudom készíteni ezt a kötetet, ezt is elismerem. Ez nyilván annak tudható be, hogy idén 13 éve jelenik meg, és idén 23 éve, hogy kitaláltam a Kalyber Joe figuráját. Elég nagy időintervallum ahhoz, hogy az ember – talán joggal – vegyen ki egy kis szabadságot egy valaminek az alkotásában, de érdekes módon mégis maradtam ebben a világban. Ezek mellett persze van több ötletem is, ilyen például egy Vernét és Rejtőt idéző kalandregény.

– Miért döntöttél úgy, hogy az előző képregényeidhez képest új képi világgal jelentkezel?

Kalyber Joe eleve egy 11 éves gyerek találmánya volt, ezt vittem tovább és tovább. Nyilván fejlődött rajzilag, de az egésznek a fundamentuma megmaradt: egy laza, poénos, kicsit egyszerű rajzokkal operáló képregény. Most olyasmit akartam, ami alapvetően más vizuálisan, ami első ránézésre is meggyőző tud lenni. A Kalyberrel egyrészt az a baj, hogy a rajzok, ezek a gülüszemek egy egész olvasói csoportot elijeszthetnek. Általában azt szoktam tapasztalni, hogy akik elolvassák, azoknak tetszik, aminek nagyon örülök, de sokaknál ehhez nyitottság szükséges, hogy tovább tudjanak lépni az első vizuális ingereken.

– Miért pont ezt a nevet választottad a karakternek és a képregénynek?

Kalyberhez hasonlóan ez is gyermeki találmány, az YKX gyakorlatilag egy idős Kalyberrel. 1995-ben már létezett, eredetileg ez egy klub volt, ahova Kalyberék jártak. 2005 körül született meg a Yorn Kaylah Xemovrah teljes név. Az, hogy ez mekkora öngól az jó kérdés. Ilyen címmel képregényt kiadni – vagy bármit – veszélyes vállalkozás. Nincs az az élő ember, aki ezt megtudná jegyezni rajtam kívül, nyilván ezért is van a hangsúly a monogramján. A képregény reflektál is erre, bármikor bárkivel találkozik Kay, az képtelen megjegyezni a teljes nevét. Ha bemutatkozik, jobb esetben csak visszakérdeznek, esetleg beszólnak neki.

– Hol találkozhatunk veled és a képregényeddel?

A szegedi Ünnepi Könyvhéten részt fogok venni, ahol egy beszélgetést is láthatnak velem az érdeklődők, valamint a képregényem is megvásárolható lesz. Addig pedig az YKX – Yorn Kayrah Xemovrah kalandjai Facebook-oldalon találhatnak még több információt a műfaj kedvelői.

Pete Tamás


Cikkünket az e heti Megyeihír 6. oldalán is megtekintheti.

Hozzászólások