arany

Üzenet a múltból


Múlandó emberi életünk során a legtöbben arra törekszünk, hogy hagyjunk valamilyen nyomot magunk után ezen a bolygón, hogy ne enyésszen el az örökkévalóságban röpke itt töltött létünk. Hogy egyszer majd az utókor megismerhessen bennünket, hogyan éltünk, mit szerettünk, miben hittünk. Hogy tisztelettel és csodálattal tekintsenek majd korunkra, s esetleg hátramaradt emlékeink tanulságul szolgáljanak majd egy jobb világ teremtéséért.

Jelenleg még rajtunk a sor, mi vagyunk a jelen, a mi feladatunk feltárni és figyelni a múlt értékeire, melyen keresztül ismeretlen világok, letűnt korok történetei elevenednek meg szemünk előtt.

A múlt gyakran nem szavakkal üzen a jelenkornak. Sokszor teszi ezt különböző tárgyakon keresztül, mesteremberek munkáin keresztül, amelyek finom sugallatként árulkodnak egykori funkciójukról, használójukról,viselőjükről.

Ezért is egyedülálló a múlthéten a Fekete Házba érkezett eddig soha nem látott arany – és ezüstékszer kiállítás, ahol a felbecsülhetetlen értékű műtárgyak segítségével feltárulhat a látogatók előtt a romániai kultúra páratlan öröksége a Kr. e. V. évezred második felétől a kora-középkorig, a 6. századig.

A Bukarestből érkezett kollekció jelentőségét az is mutatja, hogy a leletek gépfegyveres rendőri felvezetéssel érkeztek Szegedre, nem utolsó sorban pedig a több mint ezer arany – és ezüstkincs 70 millió euróra van biztosítva.

A kiállított tárgyak között találhatunk gyönyörű ékszereket: fejdíszeket, medalionokat, gyűrűket, diadémokat, karkötőket, fülbevalókat, aranyból készült díszfegyvereket – tőrt, kardot, harci csákányt is, valamint a hétköznapi élet tárgyait: edényeket, bögréket, kannákat és pénzérméket is láthatnak az érdeklődők.

A kiállítás ünnepélyes megnyitóján Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója elmondta, hogy az itt látható jelentős régészeti leletek harmincegy romániai múzeum közreműködésével és áldozatos munkájával kerülhettek a Fekete Házban bemutatásra, akik a Román Nemzeti Múzeum vezetése alatt összeállították és elhozták Magyarországra ezeket a felbecsülhetetlen kincseket.

fogas otto
Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója beszéde

Külön öröm, hogy a debreceni Déri Múzeum után Szegedet érte az a megtiszteltetés, hogy ezzel a lenyűgöző műtárgyakból álló tárlattal büszkélkedhet. Korábban már a kiállítás anyaga 17 romániai helyszínen bemutatásra került.

Itt az érdeklődő bepillantást nyerhet a rézkortól egészen a középkorig a Románia területén élt népek életébe: megismerkedhetnek többek között a sarmasági kincslelet hajdíszeivel, Ostrovu Mare-i kincs díszkorongjaival, megcsodálhatják a persinari kincslelet aranykardját, és nem utolsó sorban a macini kincset alkotó két aranytőrt.

„Ezek a fennmaradt titokzatos tárgyak sajátos üzenetet hordoznak. A viselőikről túl a nevükön, a személyes adataikon, a harcokon kívül, amit megvívtak, néhány sokkal fontosabb dolgot is megtudhatunk: tudjuk, hogy rendelkeztek hozzáértéssel, kifinomultsággal, kiegyensúlyozottsággal, és a szép iránti szeretettel. Ezt az üzenetet láthatják majd a kiállításon, közel 60 évszázad üzenetét.
Én azt kívánom, hogy 5 ezer év múlva, amikor a ma problémái már mind a múlté lesznek, és valahol a Maros partján a régészek feltárják a nyomainkat, akkor azt mondhassák rólunk, itt éltünk románok és magyarok, hosszú, közös, néha kalandokban gazdag történelmünk volt Európa sarkában. De íme, hozzáértők, kifinomultak, és kiegyensúlyozottak voltunk és szerettük a szépet.”
– hangzott el Stefan Razvan Rab, Románia Kulturális Minisztériumának nemzetközi ügyekért felelős államtitkára beszédében a megnyitón

stefan razvan rab
Stefan Razvan Rab, Románia Kulturális Minisztériumának nemzetközi ügyekért felelős államtitkára

A tárlat a legbeszédesebb bizonyíték arra, milyen lenyűgöző kulturális örökség maradt fenn például a dák királyság, az apahidai fejedelemség, a rómaiak, a gótok, vagy a gepidák után.

A kiállítás a Román Nemzeti Történeti Múzeum új politikájának az egyik első jele. Ennek a politikának a lényege a nyitás az országos és a külföldi közönség felé.

„A kultúra az, ami összeköt minket, a kultúra, ami lehetővé teszi köztünk a párbeszédet. Ismerjük meg Románia kultúráját, és Románia kulturális örökségét.
Szakmailag elkötelezett kollégák között alakult ki partnerség a szegedi és a bukaresti múzeum munkája során. Rekordidő alatt hozták létre az amúgy több ezer órányi munkát, egyeztetést, előkészítést, tárgyalást igénylő kiállítást, azonban, mint az látható, ha igazán akarjuk, akkor bármit meg lehet valósítani.”
–mondta el köszöntő beszédében Dr. Ernest Oberlander Târnoveanu, a bukaresti Román Nemzeti Történeti Múzeum főigazgatója

Ernest Oberlander Târnoveanu
Dr. Ernest Oberlander Târnoveanu, a Román Nemzeti Történeti Múzeum főigazgatója

A megnyitón Dr. Solymos László, Szeged alpolgármestere közölte, hogy a város vezetése fontos feladatának tekinti, hogy Szeged továbbra is a régió kulturális központja legyen, ahol folyamatosan izgalmas, változatos, értékes és tartalmas tárlatok várják a látogatókat. Ugyanakkor elmondta, hogy a közeljövőben arra tesznek lépéseket, hogy ezeket a nagyszerű kiállításokat, a kor követelményeinek megfelelő, méltó helyszíneken tekinthessék meg a látogatók.

solymos lászló
Dr. Solymos László, Szeged alpolgármestere

„A Móra Ferenc Múzeum átfogó felújítását már előkészítettük, és jövőre hozzá is látunk, és örömmel közlöm, hogy a megújulásból a Fekete Ház sem fog kimaradni. 250 millió forintot fordítunk az épület felújítására, újjávarázsoljuk a kiállító tereket, klimatizáljuk a helyiségeket és 21. századi technikával szereljük fel az egész épületet.
Nagy öröm számomra, hogy ezzel a felbecsülhetetlen értékű kiállítással búcsúztathatjuk el a régi Fekete Házat.” –
jelentette be Dr. Solymos László

Az „Ősi arany- és ezüstkincsek Romániából” című kiállítás 2018. július 19-től 2019. január 20-ig látogatható.

Fülöp Tímea

arany kiállitas
Hozzászólások