választás

Választás 2018 – győzött a Fidesz, megvan a kétharmados többség


Április 8-án, tegnap lezárultak az országgyűlési választások. Az eredmények 98,96% – os feldolgozottságánál, a Nemzeti Választási Iroda adatai alapján, a Fidesz – KDNP (48,49%) messze magasan vezet a többi párttal szemben, jelenlegi állás szerint megszerezték ismét a kétharmados többséget.

Őket követi a Jobbik (19,50%), az MSZP – Párbeszéd (12,35%), az LMP (6,93%), és a DK (5,58%), akik bejutottak a Parlamentbe. Ez viszont nem sikerült a Momentumnak (2,84%), a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak (1,69%), míg az Együtt (0,64%), az állami támogatáshoz szükséges 1% – ot sem érte el.

Ha megyénkénti lebontásban az egyéni választókerületek eredményeit nézzük, szinte mindenhol Fidesz többségről, győzelemről számolhatunk be.

Baranya megyében az egyes számú pécsi körzetben nyert a függetlenként induló Mellár Tamás, a másik három körzetben azonban a Fideszesek arattak győzelmet: a 2-es számú választókerületben (Pécs) Dr. Hoppál Péter Tamás, a 3-as számú körzetben (Mohács) Dr. Hargitai János György, és a 4-es kerületben (Szigetvár) Nagy Csaba jutott be.

Bács – Kiskun megyében is, mind a hat körzetben a Fidesz győzelmével zárult a választás: az 1-esben (Kecskemét) Dr. Salacz László, a 2-esben (Kecskemét) Dr. Zombor Gábor Zoltán, a 3-asban (Kalocsa) Font Sándor, a 4-esben (Kiskunfélegyháza) Lezsák Sándor István, az 5-ösben (Kiskunhalas) Bányai Gábor Elemér, és a 6-osban (Baja) Zsigó Róbert Vilmos győzelmével.

Békés megye négy körzetében is a Fidesz került ki győztesként: az 1-es körzetben Herczeg Tamás, a 2-es körzetben (Békés) Dankó Béla, a 3-as körzetben Kovács József, és a 4-es kerületben pedig Simonka György aratott sikert.

Borsod – Abaúj – Zemplén megyében sem sikerült egyetlen körzetben sem az ellenzéknek győzelmet aratnia, mind a hét választókörzetben Fideszes győzelem született. Az 1-esben (Miskolc) Csöbör Katalin, a 2-esben (Miskolc) Hubay György , a 3-asban (Ózd) Riz Gábor, a 4-esben (Kazincbarcika) Demeter Zoltán, az 5-ösben (Sátoraljaújhely) Dr. Hörcsik Richárd, a 6-osban (Tiszaújváros) Koncz Ferenc, és a 7-esben (Mezőkövesd) Tállai András László jutott be.

Csongrád megyében az 1 –es számú választókörzetben tudott csak győzni az ellenzék, ott az MSZP–Párbeszéd színeiben induló Szabó Sándor győzedelmeskedett. A 2-es számú választókerületből  B Nagy László, a Fidesz képviselője jutott be, a 3-as körzetben (Szentes) szintén Fidesz győzelemmel zárult a szavazás, itt Farkas Sándor kapta a legtöbb voksot. A 4. választókerületben is tarolt a Fidesz, itt magasan győzött Lázár János.

Fejér megye 5 választókörzetéből egyet sikerült vinnie a Jobbiknak. Itt a következőképp alakult az eredmény: 1-es körzet (Székesfehérvár) Vargha Tamás János (FIDESZ-KDNP), 2-es körzet (Székesfehérvár) Törő Gábor (FIDESZ-KDNP), 3-as körzet (Bicske) Tessely Zoltán Károly (FIDESZ-KDNP), 4-es körzet (Dunaújváros) Pintér Tamás (JOBBIK), és az 5-ös körzet (Sárbogárd) győztese Varga Gábor (FIDESZ-KDNP).

Győr – Moson – Sopron megyében is egységes Fidesz győzelem született. Az 1-es kerületben (Győr) Simon Róbert Balázs, a 2-es kerületben (Győr) Kara Ákos, a 3-as körzetben (Csorna) Gyopáros Alpár Ádám, a 4-es körzetben (Sopron) Barcza Attila és az 5-ös körzetben (Mosonmagyaróvár) Dr. Nagy István került ki nyertesként.

Hajdú – Bihar megyében sem alakult máshogy a szavazás, itt is a Fidesz vitte mind a hat kerületet: az 1-esben Kósa Lajos, a 2-esben Pósán László, a 3-asban Tasó László, a 4-esben Vitányi István, az 5-ösben Bodó Sándor, és a 6-osban Tiba Istvánt választották a legtöbben.

Heves megyében mindhárom körzetben nyert a Fidesz. A választásokat megelőzően még a Jobbik és Vona Gábor győzelmét látták esélyesnek, azonban ezt nem sikerült elérniük, s ezeknek az eredményeknek a hatására Vona Gábor be is jelentette a pártvezetői lemondását.
Az 1-es számú körzetben (Eger) Dr. Nyitrai Zsolt Péter került ki győztesként, a 2-es számú körzetben (Gyöngyös) Horváth László Dezső jutott be, és a 3-mas számú kerületben (Hatvan) Szabó Zsolt szerezte meg a Fidesz számára a győzelmet.

Jász – Nagykun – Szolnok megye körzeteiben is a Fideszes képviselők kerültek ki győztesként: az 1-es választókerületből Kállai Mária, a 2-esből Pócs János, a 3-asból Kovács Sándor, és a 4-esből pedig Boldog Istvánra szavaztak a legtöbben.

Komárom – Esztergom megyében már lehetett számítani a Fidesz győzelmére, mivel sokkal nagyobb szavazóbázissal rendelkeztek, mint az ellenzék, s ezt az eredmények is alátámasztották. Az 1-es körzetben (Tatabánya) Bencsik Jánost (FIDESZ-KDNP), a 2-es körzetben (Esztergom) Dr. Völner Pált (FIDESZ-KDNP) és a 3-as körzetben (Komárom) Czunyiné Dr. Bertalan Juditot (FIDESZ-KDNP) választották meg.

Nógrád megyében is a Fidesz vitte a szavazatokat. Az 1-es körzetben (Salgótarján) Dr. Becsó Károly Csaba, a 2-esben (Balassagyarmat) pedig Balla Mihály Tibor nyert.

Pest megye 12 választókerületében is mindenhol a Fidesz győzedelmeskedett.
Az 1-es körzetben (Érd) Dr. Aradszki András (FIDESZ-KDNP), a 2-esben (Budakeszi) Csenger-Zalán Zsolt (FIDESZ-KDNP), a 3-asban (Szentendre) Hadházy Sándor (FIDESZ-KDNP), 4-esben (Vác) Dr. Rétvári Bence Máté (FIDESZ-KDNP), az 5-ösben (Dunakeszi) Dr. Tuzson Bence Balázs (FIDESZ-KDNP), a 6-osban (Gödöllő) Vécsey László József (FIDESZ-KDNP) kapta a legtöbb szavazatot.
A 7-esben (Vecsés) Dr. Szűcs Lajos (FIDESZ-KDNP), a 8-asban (Szigetszentmiklós) Bóna Zoltán (FIDESZ-KDNP), a 9-esben (Nagykáta) Czerván György (FIDESZ-KDNP), a 10-esben (Monor) Pogácsás Tibor János (FIDESZ-KDNP), a 11-esben (Dabas) Pánczél Károly (FIDESZ-KDNP), és a 12-es körzetben (Cegléd) Földi László (FIDESZ-KDNP) nyert.

Somogy megyében is tarolt a Fidesz: az 1-es számú körzetben (Kaposvár) Gelencsér Attila aratott győzelmet, a 2-es számú kerületben (Barcs) Szászfalvi László jutott be, a 3-mas számúban (Marcali) Móring József Attilára voksoltak a legtöbben, és a 4-es körzetben (Siófok) Witzmann Mihály került ki győztesként.

Szabolcs – Szatmár – Bereg megyében sem sikerült az ellenzéknek labdába rúgnia. Az 1-es körzetben (Nyíregyháza) Dr. Szabó Tünde (FIDESZ-KDNP), a 2-esben (Nyíregyháza) Dr. Vinnai Győző (FIDESZ-KDNP), a 3-asban (Kisvárda) Dr. Seszták Miklós István (FIDESZ-KDNP) nyert. A 4-esben (Vásárosnamény) Dr. Tilki Attila (FIDESZ-KDNP), az 5-ösben (Mátészalka) Kovács Sándor (FIDESZ-KDNP), és a 6-osban (Nyírbátor) Dr. Simon Miklós (FIDESZ-KDNP) érte el a legtöbb szavazatot.

Tolna megyében sem tudott győzedelmeskedni az ellenzék, egyedüli kérdés csak az volt, hogy az egykor Fideszes, de már jó ideje LMP-s Hadházy Ákos le tudja e győzni a Fideszes Horváth Istvánt, de az eredmények szerint ez nem sikerült neki, így az 1-es számú szekszárdi körzetben Horváth István (FIDESZ-KDNP) lett a bejutó. A 2-es dombóvári kerületben Potápi Árpád János (FIDESZ-KDNP) nyert, míg a 3-as körzetben (Paks) Süli János (FIDESZ-KDNP) került ki győztesként.

Vas megyében is egységesen nyert a Fidesz mindhárom kerületben. Az 1-esben (Szombathely) Dr. Hende Csaba Károly, a 2-esben (Sárvár) Ágh Péter, és a 3-asban (Körmend) V. Németh Zsolt.

Veszprém megyében is minden kerületben a Fidesz színeiben indulók győzedelmeskedtek. Az 1-es választókerületben (Veszprém) Ovádi Péter, a 2-esben (Balatonfüred) Dr. Kontrát Károly, a 3-asban (Tapolca) Fenyvesi Zoltán Mihály, és a 4-esben (Pápa) Dr. Kovács Zoltán aratott győzelmet.

Zala megye 1-es számú választókerületében (Zalaegerszeg) Vigh László (FIDESZ-KDNP) került ki győztesként, a 2. körzetből (Keszthely) a szintén Fideszes Manninger Jenő Vilmos jutott be, míg a 3-as választókerületből (Nagykanizsa) ugyancsak a Fidesz színeiben induló Cseresnyés Péter lett a győztes.

Budapest 18 egyéni választókerületének mindegyikében szoros versenyre lehetett számítani, itt az eredmény is változatosabb képet mutat, mint az ország többi részén.
1-es számú választókerület: Csárdi Antal (LMP)
2-es számú választókerület: Dr. Simicskó István (FIDESZ-KDNP)
3-as számú választókerület: Dr. Gulyás Gergely Győző (FIDESZ-KDNP)
4-es számú választókerület: Varga Mihály (FIDESZ-KDNP)
5-ös számú választókerület: Dr. Oláh Lajos (DK)
6-os számú választókerület: Dr. Kocsis Máté Sándor (FIDESZ-KDNP)
7-es számú választókerület: Hiszékeny Dezső (MSZP-PÁRBESZÉD)
8-as számú választókerület: Tóth Csaba János (MSZP-PÁRBESZÉD)
9-es számú választókerület: Burány Sándor (MSZP-PÁRBESZÉD)
10-es számú választókerület: Szabó Timea (MSZP-PÁRBESZÉD)
11-es számú választókerület: Varju László (DK)
12–es számú választókerület: Hajdu László (DK)
13-as számú választókerület: Szatmáry Kristóf (FIDESZ-KDNP)
14-es számú választókerület: Dunai Mónika (FIDESZ-KDNP)
15-ös számú választókerület: Kunhalmi Ágnes (MSZP-PÁRBESZÉD)
16-os számú választókerület: Dr. Hiller István (MSZP-PÁRBESZÉD)
17-es számú választókerület: Dr. Szabó Szabolcs (EGYÜTT)
18-as számú választókerület: Molnár Gyula (MSZP-PÁRBESZÉD)

Hozzászólások