roaming

Vedd birtokba Európát! – Külföldi mobilhasználat, itthoni díjon


Lassan már egy éve a hazai szolgáltatóknál is eltörlésre kerültek a roaming többletdíjak, de nagyon sok felhasználó még mindig félve, nagyon óvatosan mer csak külföldön hívást kezdeményezni, SMS-t küldeni, vagy éppen mobilinternetet használni.

Bennük valószínűleg még tisztán élnek a borsos roaming díjak emlékei, amikor is egy-egy nyaralásból hazatérve horribilis telefonszámla várta a családot, s az emiatt érzett bosszúság elhomályosította az egyébként boldog pihenés kellemes emlékeit is.

Érdemes tudni azt ugyanis, hogy az Európai Unió rendelete csupán a roaming díjak maximális határát szabja meg, ezen értékhatáron belül a szolgáltatók szabad mozgásteret kaphatnak. Így fordulhatott elő, hogy külföldi telefonálási szokásainkat nagyban befolyásolta szolgáltató választásunk.

Ezek a maximum díjak a rendelet szerint éves szinten csökkennek: tehát míg a szolgáltatók 2010-ben maximum 134,32 Ft-ot is elkérhettek a percenkénti roaming hívásindításért, a hívásfogadásért pedig 51,66 Ft-ot, addig ezek az összegek 2017. június 30-ig lecsökkentek maximum 74,4 Ft – os hívásdíjra, és 19,5 Ft-os hívásfogadás maximális árra.

A roamingdíjazásban az igazi áttörés tavaly nyáron történt, ugyanis 2017. június 15-vel az Európai Unió országain belül, és az 1 – es díjzónában eltörlésre kerültek a roaming többletdíjak, így most már bárki, aki Európán belül utazgat sokkal szabadabban és költségkímélőbben használhatja mobiltelefonját mind a hanghívásokra, SMS küldésre és az adatforgalmazásra vonatkozóan.
A hívásfogadás pedig díjmentessé vált az EU területén belül.

A szolgáltatók a roaming esetében kitérnek a méltányos használat feltételeire: ez azt jelenti, hogy a többletdíjak eltörlése az EU-n belül időszakos külföldi tartózkodásra, utazásra vonatkoznak, az életvitelszerű külföldi tartózkodásra nem alkalmasak. A nem rendeltetésszerű használatért a szolgáltató ugyancsak többletdíjat számol fel.

Ha utazás előtt állunk, érdemes a választott szolgáltatónk weboldalán, vagy ügyfélszolgálatán tájékozódni az adott ország díjairól és zónabesorolásáról, ha bizonytalanok vagyunk ebben, ezzel ki tudjuk védeni az esetleges magas költségeket.

Ha például Horvátországba tartunk nyaralni, és az utunk Szerbián keresztül vezet, óvatosnak kell lennünk, mert ugyan Horvátország 1-es díjzónába tartozik, tehát érvényes rá a belföldi díjszabályozás, azonban Szerbia 2-es díjzónás ország, így akár csak áthaladva rajta internetezünk, vagy telefonálunk, jócskán megemelheti a számlánkat.
Az 1-es díjzónán kívül ugyanis nemcsak a hívások drágábbak, hanem továbbra is szükséges fizetni a hívásfogadásért is.

Érdemes arra is figyelni, hogy Svájc ugyan Európa szívében fekszik, de a zónabesorolásban már 2-es díjzónába tartozik, ezért, hogy megkíméljük magunkat a plusz díjaktól tanácsos kikapcsolni a mobil adatforgalmat a készülékeinken.

Természetesen a szolgáltatók gondoskodnak olyan csomagokról, szolgáltatásokról, melyek az EU zónán kívül nyújtanak kedvezményeket, ezek igénybevétele megkönnyítheti az adott térségekben történő mobilhasználatot.

Fontos megjegyezni, hogy a roaming díjszabás változásai csak a Magyarországra történő híváskezdeményezésre, valamint az EU-ba és az 1-es roaming díjzóna más országaiba történő telefonálásra vonatkoznak, ha itthon, Magyarországról hívunk külföldi telefonszámot, az továbbra is nemzetközi hívásnak minősül, ami további többletdíjak terhelésével jár.

Eszerint, a belföldi hálózatból indított, külföldre irányuló hívást nevezzük nemzetközi hívásnak, mely akkor is többletköltséggel jár, ha az a hívás az EU-ba irányul. Az ilyen jellegű forgalmaknál az egyes országokra vonatkozó díjakat más zónabesorolás alapján számolják, amelyekről például szintén a szolgáltatók honlapjai adhatnak bővebb tájékoztatást.
Szerbia például a nemzetközi hívások vonatkozásában a 3. díjzónába tartozik.

A roaming díjak a határ menti településeken élőknek és tartózkodóknak okozhat még kellemetlenségeket. Ugyanis abban az esetben, ha a hazai szolgáltatónak az adott térségben nem megfelelő a lefedettsége, vagy a külföldi szolgáltató jele erősebb, előfordulhat, hogy a készülék a külföldi hálózatra csatlakozik fel, s így tudtunkon kívül a belföldön igénybe vett mobilszolgáltatásainkat roaming díjszabással vesszük igénybe, ami megint csak többletköltséggel jár.
Ezt nevezzük szándékolatlan roamingnak.

Az ország ezen pontjain érdemes a készüléken a hálózatválasztást kézire átállítani az automatikusról, vagy a szolgáltatóknál érdeklődni specifikusan ennek a kivédésére igénybe vehető szolgáltatások iránt.

Összességében, ha odafigyelünk a roamingolás szabályaira gondtalanul tudunk telefonálni szerte a világon. Mindenféleképpen fontos az előzetes tájékozódás, de ma már minden szolgáltató biztosítja a külföldi telefonálás megfelelő feltételeit. Használjuk bátran a készülékeinket, vegyük birtokba Európát!

Fülöp Tímea

Hozzászólások