Volt egyszer egy Tűzvonalban


A magyar televíziózás történetének talán legsikeresebb sorozata veszett oda, valljuk meg, teljesen potyára. A megélt négy évada alatt nézők százezreinek vált kedvencévé az angyalföldi „nyolcas őrs” gárdája. A sorozat betekintést engedett az „egyszerű” közrendőr, a kommandós, vagy a magas rangú rendőri vezetők mindennapjaiba, de még a magánéletükbe is. Akik ennél is több izgalomra vágyott, az a rendőrség kulisszatitkain túl, betekintést nyerhetett – egy bizonyos mértékig – a katonai, és polgári titkosszolgálatok munkájába is. A sorozat legfőbb erénye volt, hogy a rendőrt, mint embert is látni engedte az életük minden bajával. Aztán egyszer csak minden félbeszakadt, a sorozat eltűnt a képernyőkről. A széles rajongótábort igyekszik ugyan kiszolgálni a közmédia, de ezt csak a négy évad szinte folyamatos ismétlésével tudja megtenni. Hogy lesz-e folytatás? Ezt egyelőre homály fedi.

Szerkesztőségünk nem titkolja, szívesen visszahozná a sorozatot, nagyon hiányzik nekünk Bordás ezredes, Móricz főhadnagy, vagy Otyó, a roma őrmester. Úgy döntöttünk, megpróbálunk egy hadjáratot indítani annakérdekében, hogy kedvenceink visszatérjenek. A MegyeiHír riportere felkereste a tévésorozat sztárjait, és e számban induló sorozatunkban bemutatjuk, ők hogyan élték meg a négy évadot, és miként várják – ha várják egyáltalán – hogy Soós Péter, vagy Pajer Róbert rendező ismét felkiáltson: Hang indul, felvétel!

Elsőként Fonyódi Tiborral – művésznevén Harisson Fawcett-tel – beszélgettünk, aki a Tűzvonalban című sorozat vezető írója. Fonyódi számos és számtalan könyv, forgatókönyv írója, mégis legkedvesebb „gyermekének” tekinti a Tűzvonalbant.

 

Honnan jött a Tűzvonalban ötlete?

– Hozott anyagból dolgoztam. 2007 kora tavaszán Hábermann Jenő producer letett elém egy három oldalas vázlatot. Elolvastam és azt mondtam kidolgozom, ha szabadkezet kapok. Ebből lett a Tűzvonalban első évada.

– A közönség hogy fogadta? A rendőrségtől érkezett-e esetleg visszajelzés?

– A sorozat a rendőrség hathatós támogatásával és közreműködésével készült, nélkülük nem is lehetett volna megcsinálni, ez nyilván szűkítette a kreatív mozgásteret is, mert a szakértők sasszemmel olvasták a forgatókönyveket. A sorozat meglepően jó nézői és kritikai reakciókat váltott ki, máig etalon, ha bűnügyi sorozatokat készítenek itthon, sőt mondjuk ki bátran: azóta sem sikerült meghaladni. Ma már kultikusnak minősül.

– A stáb és a színészek mennyire kedvelték meg a sorozatot?

– A stáb nagyon szerette, négy évig mintha egy nagycsaládban éltünk volna. A színészek pedig imádták, még évek múltával is azt mesélik nekem. Hollósi Frici – éppen ma van 5 éve, hogy elhunyt – élete legjobb sorozatszerepének tartotta Kálmán bá’ karakterét.

– Van-e esetleg olyan emléke a forgatásról, amire szívesen gondol vissza?

– Rengeteg. Nagyon sok poén volt. Egyik alkalommal két színész éppen jelenetben volt az utcán, mikor az egyik házból kirohan egy nő, hogy jöjjenek, mert a Józsi megint veri a feleségét. Mindenki nézi a forgatókönyvet. Ilyen nincs is benne, mi ez? Mint kiderült a nő azt hitte, hogy igazi rendőrök sétálnak az utcán.

– Mi vezetett a Tűzvonalban sorozat halálához?

– Három oka is van. A második évadot a közepétől átminősítették 16-os besorolásúvá és a sugárzás későbbre került. A negyedik évadot már a Duna TV sugározta, sajnos nem fő-műsoridőben. A harmadik ok Stohl András kényszerű és sajnálatos kiszállása.

– Hogyan folytatnák a sorozatot?

– Időközben mindenki elment nyugdíjba korkedvezménnyel és Bordás csinált egy magánnyomozó irodát, ahol a régi kollégák (Pircsi, Johnny, Kriszta, Otyó stb.) a munkatársak. Hogy ki a csendestárs az irodában? Természetesen csakis az elpusztíthatatlan Kolonics Dénes!

– Tervez-e lépéseket tenni a folytatás érdekében?

– Én nem sokat tehetek azon kívül, hogy lelkesen venném. A rendőrség hathatós támogatása és közreműködése nélkül nem lehet megcsinálni. Talán az meggyőzi őket, hogy személy szerint több olyan emberről tudok, akik azért lettek rendőrök, mert látták a Tűzvonalbant.

A forgatókönyvíróval még olvashatunk később, sok kulisszatitkot nyertünk ki tőle. A sorozat következő részében a Tűzvonalban egyik legcsinosabb, ám leghatározottabb rendőrével, Balogh Juli törzszászlóssal, azaz Kéry Kittivel beszélgetünk.

Paksi Réka


Cikkünket az e heti Csongrádhír 5. oldalán is megtekinthetik.

 

Hozzászólások