Vona Gábor

Vona Gábor Istene


Egyre közelednek a választások, minden szavazatra szükség van. A mélymagyarokat korábban már megfogta a Jobbik, de az utóbbi időben mások felé is nyitnak, amivel sok korábbi hívüket magukra bőszítették. Vona Gábornál a Magyar Gárda tagjait felváltották a kiskutyák és a kiscicák.

A Jobbik vezetője török egyetemisták előtt haknizott, amikor a beszéde végén egy olyan elköszönést használt, amihez hasonlóval már korábban is élt. A közönség miatt azonban mindezt törökül tette.

„Mi Attila unokái vagyunk, akiknek elve az igazság, akik bátran ellenállnak a rossznak, és senkitől nem félnek, csakis Istentől.”

De az Istent ő törökül Allahként említette, mire a közönség üdvrivalgásba kezdett.

Sokan máris Vona őszödi beszédeként emlegetik a jelenséget, mások pedig foggal, körömmel védik a többségében muzulmánok által lakott területen beszédet tartó – római katolikus – Jobbik vezért. Biztos nem én vagyok az egyetlen, aki meglepődött azon, hogy Vona Gábort törökül hallhattuk beszélni. A legnagyobb meglepetés mégsem ez volt számomra, hanem az, hogy a Jobbik elnöke közösségi oldalán azt írta: nem Allahot dicsőítette, hanem Istent, akit török nyelven történetesen így neveznek, mindezt pedig egy Google Fordító képpel támasztja alá. Legalábbis próbálja. Nem tudom hány embert sikerült ezzel meggyőznie. Csak remélni merem, hogy nem az egész beszédét Google Fordítóval írta.

Egy dolog azonban biztos, ha a fordítóban megcseréljük, és magyarul keresünk rá az Istenre máris nem az Allah szó jelenik meg. Nem ez a legjobb módja az igazunk bizonyítására.

Egy átlag magyar nem tudja megmondani, hogy Vona Gábor helyes szót használt-e vagy sem, és úgy érzem nem is ez a lényeg. Mindenki azt hallja ki ebből, amit akar. Az egyik oldal máris vasvillákhoz és kiegyenesített kaszákhoz nyúlna, a másik pedig megrögzötten védi azt általuk preferált pártot és vezetőjét. Ez egy újabb lehetőség, hogy mindenki ujjal mutogasson egymásra. A Jobbiknak is remek alkalom ez, hogy sulykolja a már megszokott szövegét. A velük szimpatizáló sajtó pedig azért sír, mert a Jobbik ellen megjelent cikkek íróinak már az Isten-téma sem szent. Még azt sem tartom kizártnak, hogy mindez egy nagy színjáték, hogy minél több emberhez eljusson a Jobbik üzenete, főleg most, hogy még nagyban tart az adománygyűjtés, amiben már pártszimpatizánsok kisvasúti terepasztalát is árverésre bocsátják.

Azt meg kell jegyeznünk, hogy akit a keresztények és a zsidók Istenként, a muzulmánok Allahként, Jehova tanúi Jehovaként emlegetnek egy és ugyanaz az Isten, csak más csomagolásban.

 

Pete Tamás

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

 

Hozzászólások