A diót szerintem mindenki ismeri és az emberek többsége eszi is – ha máskor nem, akkor karácsonykor a bejgliben. Tudjuk azt is, hogy nagyon egészséges. Amikor viszont a konkrét hatásairól van szó, akkor már olyan sokat nem tudunk felsorolni. Fogalmunk sincs, hogy milyen tápanyagtartalma van, bár azt általában tudjuk, hogy a sok dió hizlal.
Ennél azért jóval többről van szó. Kezdjük azzal, hogy A Földközi-tenger térségéből és Közép-Ázsiából származik. Évezredek óta része az emberi táplálkozásnak. A dió fogyasztása javítja az agy egészségét, segít megelőzni a szívbetegségeket és a rákot. Használhatjuk süteményekhez, salátákhoz vagy akár önmagában is fogyaszthatjuk. Készítenek belőle olajat is, ami szintén nagyon finom. És…
A dió tápanyagtartalma
A dió 65%-a zsír és nagyjából 15%-a fehérje. Szénhidrát tartalma alacsony, melynek nagy része rost.
A dió zsír tartalma
A dió súlyának 65%-a zsír. Mint a legtöbb magféle a dió is a legtöbb energiáját (kalória) zsírtartalmának köszönheti. Tehát energiában gazdag, magas kalóriatartalmú. Ennek ellenére a kutatások azt mutatják, hogy nem felelős az elhízásért. Ha más ételek helyett diót eszünk, nem kellene aggódnunk az elhízás miatt.
A dió (a többi maggal ellentétben) nagyon gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban. A legnagyobb mennyiségben a linolsav (omega-6 zsírsavféle) található meg benne. Ezen kívül viszonylag sok omega-3 zsírsav is van benne (alfa-linolén – ALA). Ez a teljes zsírtartalmának a 8-14%-át jelenti. Ez a zsírsav a magfélék közül csak a dióban található meg számottevő mennyiségben.
Egészségügyi előnyei
A dióról nagyon sok tanulmány található, sokat kutatták a hatásait. Három főbb területre hat a szervezetben.
Az első terület a szív egészsége
A szívbetegségek gyűjtőnév nagyon sok betegséget magában foglal. Ezek tekintélyes része megelőzhető egy egészséges, kiegyensúlyozott életmóddal – például rendszeres mag (és dió) fogyasztással.
A dió csökkentheti a rossz koleszterint (LDL), gyulladáscsökkentő hatása van, és csökkentheti az artériákban történő lepedékképződés esélyét. Ez valószínűleg a zsírösszetételének és antioxidáns tulajdonságának köszönhető.
A második fontos terület, ahol segíthet a dió a rák megelőzése
A rák kifejezés az abnormális sejtnövekedést foglalja magába. Nagyon sok rákos betegség megelőzhető egészséges táplálkozással, megfelelő testmozgással és az egészségtelen szokások kerülésével.
A dió több bioaktív összetevőt is tartalmaz, melyeknek „anti-rák” tulajdonságai lehetnek: fitoszterol, gamma-tokoferol, omega-3 zsírsavak, ellágsav és rokon vegyületek, különböző antioxidáns polifenolok. Állatokon végzett kísérletekkel bizonyították, hogy a dió fogyasztása elnyomhatja a rákos sejtek növekedését a mellekben, a prosztatában, a vastagbélben és a vesékben is. Tudtommal embereknél még ilyen hatásokat nem figyeltek meg.
És a harmadik fontos területe a dió jótékony hatásainak az agy területe
Kísérletekkel alátámasztották, hogy a dió javítja az agyműködést és csökkenti a depressziót. Idősebbeknél a dió rendszeres fogyasztása jelentősen javítja a memóriát. Főként állatkísérleteknél figyelték meg, hogy az öregséggel járó agyi leépülést csökkenti a rendszeres dió evés. Ezeket a tulajdonságokat antioxidáns tulajdonságának tulajdonítják.
Jóból is megárt a sok
Van a diónak is mellékhatása, főként ha túl sokat fogyasztunk belőle. Egyrészt allergén, ezért vannak, akik érzékenyek rá. Másrészt fitinsavat tartalmaz viszonylag nagy mennyiségben. Ez minden magfélére igaz. A fitinsav rontja az ásványi anyagok felszívódását az olyan élelmiszerekben, melyekben a fitát tartalma magas. Mint oly sokszor, most is el kell mondani, hogy az egészséges egy kiegyensúlyozott életmódot jelent. A túl sok dió nem válik előnyünkre. Fogyasszuk mértékkel, de rendszeresen.