Szempontokat az esküvői fotós kiválasztásánál?

Szórakozás

Esküvőt szervezni nem kis kihívás. Sok pár a lagzira vagy annak végére ereszti ki csak azt a görcsöt, amit addig magában hordozott. Ahhoz, hogy minél kevésbé legyen stresszes a nagy nap, ami alapvetően a boldogságról kell, hogy szóljon, körültekintő felkészülés és profi segítségek fognak kelleni. Az esküvő egyik fő kelléke a profi fotós lesz, ami fontosabb szereppel bír, mint azt hinnénk. Kiválasztani az ideálisat úgy szint kihívás. Ezért itt van pár szempont, hogy mit is érdemes figyelembe venni.

A stílus

Az, hogy kinek mi tetszik, szubjektív dolog. Egyazon eseményt teljesen különböző módokon meg lehet örökíteni, így nyilván az a legfontosabb, hogy a kiszemelt fotós stílusa közel álljon a ti stílustokhoz. Ez rengeteg mindenen múlik: milyen felszerelést használ, hogyan világít, milyen pillanatok ragadják meg, milyen szögekből fotóz, hogyan állít be titeket, milyen atmoszférát teremt a közös munka során stb. Ennek az előzetes felmérésére egy hasznos eszköz az internet. Utána nézhetünk, milyen opciók jönnek velünk szembe, kinek a képei ragadják meg a figyelmünket és azok a képek milyen hangulatot váltanak ki belőlünk. Amennyiben hatnak ránk a képek az egy jó irány, hiszen az esküvői képeknek mindenképp érzelmekkel telinek kell lennie. De az is egy járható út lehet, ha egy ismerőstől kértek javaslatot, hogy kit ajánl, hiszen a személyes ajánlások mindig nagy erővel rendelkeznek. Főleg ha az illetőnek láttuk már korábban a munkáit.

Nézzünk utána, hogy vannak-e referencia munkái

Mind a netes keresgélés esetén, mind a baráti ajánlásnál érdemes utána nézni, hogy kérhetünk-e vagy elérhetőek-e a neten az illetőnek a referenciái. Arra érdemes figyelni, hogy olyan illetőt keressünk, aki minden esküvőn szép beállításokat alkalmaz és nem erőltetett, sablonos képeket készít. Ha egy fotós minden esküvőn, egyforma képeket készít, erőltetettek a beállítások, akkor valószínű, hogy a ti esküvőtökön sem fogja megerőltetni a fantáziáját.  Egy tapasztalt, rutinos esküvői fotós ismeri az esküvők menetét, a legfontosabb eseményeket, és tudja hova helyezkedjen azért, hogy a legjobb végeredményt elérhesse el. Ebből kifolyólag egyetlen fontos pillanatotokról sem fog lemaradni. A referenciamunkák számából és minőségéből egy képet kaphatunk arról, hogy, milyen szakmai tapasztalattal rendelkezik az illető.

Az ár és a szimpátia

Természetesen a szimpátiánkat ne az befolyásolja milyen árajánlatot kapunk, de érdemes ezt is figyelembe venni, hisz nem mindegy milyen áron dolgozik a fotósunk. Ha túl olcsó, akkor felmerülhet a gyanú, hogy nem lesz túl minőségi a végeredmény, a túl drága ár pedig felveti azt a kérdést, hogy a minőség valóban minőséget jelent vagy csupán egy ember egóját fizetitek meg. Viszont az is leszögezhető, hogy érdemes nem alul adni a képeket illető elképzeléseinken ugyanis jobban utánaszámolva tényleg ilyen összegekért lehet hosszútávon minőségi munkát folytatni. Szóval az ár ne ijesszen el minket. Persze mint az korábban említettem ne ez alapján döntsünk a szimpátiát illetően, ugyanis ez még egy olyan pont, ami sokat fog számítani a közös együtt működés során. Ennek érdekében javasolt egy személyes találkozó az illetővel. Itt ki is tud derülni, hogy „szerelem-e első látásra” ugyanis már az első találkozás elárulja nekünk, hogy, mennyire tudunk majd egymásra hangolódni, rokonszenvesek leszünk-e egymásnak, illetve, hogy érti, érzi-e az esküvői fotós, hogy mit szeretnénk viszontlátni a képeken. Egy igazán jó szakember az első szikrát követően már az első beszélgetés során ötletelni fog, kiderül, hogy mennyire lelkes és kreatív, és ha valóban megfelelő tapasztalattal rendelkezik, akkor felhívja a figyelmünket az esetleges buktatókra is. Ezért semmiképpen ne spóroljunk a személyes találkozóval, derítsük ki, ki milyen élőbe és, hogy ki lesz a tökéletes választás a nagy napra.

Kreatív fotózás – Mi is ez, és mikor legyen?