koleszterin

A koleszterin

Egészség

A koleszterin egy zsírszerű anyag, amely a sejtek építőanyagául szolgál, és szükséges a szervezet számára. Azonban a magas koleszterinszint negatívan befolyásolhatja az egészséget, és növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan befolyásolja az egészséget, és hogyan csökkenthetjük a szintjét.

Mi az a koleszterin?

Zsírszerű anyag, amely számos fontos szerepet játszik a szervezetben. Szükséges a sejtek építőanyagaként, és hozzájárul a hormonok, az emésztőenzimek és az epe termeléséhez. Kétféle formában fordul elő a szervezetben: a HDL (jó) és a LDL (rossz) koleszterin formájában. A HDL a véráramból eltávolítja a felesleges koleszterint, és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A LDL azonban a véráramban marad, és lerakódik a véredények falán, ami növeli az érelmeszesedés és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Miért fontos az ellenőrzése?

A magas érték (főleg a LDL magas szintje) növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, beleértve a szívrohamot és a stroke-ot. Nem okoz tüneteket, ezért fontos a rendszeres koleszterin-ellenőrzés és a megelőző intézkedések alkalmazása.

Hogyan lehet csökkenteni?

Csökkentése érdekében az alábbiakat javasoljuk:

  • Egészséges táplálkozás: Az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú a csökkentésében. Csökkentsük a telített zsírok és a transzzsírok bevitelét, és válasszunk olyan élelmiszereket, amelyek magas rosttartalmúak és omega-3 zsírsavakban gazdagok. Az egészséges táplálkozás magában foglalja a zöldségeket, a gyümölcsöket, a sovány húsokat, a halakat, a teljes kiőrlésű gabonákat és a magvakat.
  • Mozgás: Az aktív életmód segíthet fontos. A rendszeres testmozgás növeli a HDL koleszterin szintjét, és csökkenti a LDL koleszterin szintjét. A heti legalább 150 perc közepes intenzitású aerob mozgás javasolt.
  • Fogyás: Az elhízás összefüggésben áll vele, ezért a fogyás segíthet a csökkentésében. Az egészséges étrend és a rendszeres testmozgás segíthet a fogyás elérésében.
  • Dohányzás elhagyása: A dohányzás káros hatással van rá, ezért azonnali dohányzás-leszokás javasolt.
  • Gyógyszerek: A gyógyszerek (például a sztatinok) hatékonyak lehetnek a kezelésében. Azonban a gyógyszeres kezelést orvosi felügyelet mellett kell alkalmazni.
Mi a normál érték?

Az optimális érték eltérő lehet az egyes emberek számára. A normál koleszterinszintnek azonban általában a következőknek kell lennie:

  • Teljes : kevesebb, mint 200 mg / dl
  • LDL : kevesebb, mint 100 mg / dl
  • HDL : több, mint 40 mg / dl (férfiaknál), és több, mint 50 mg / dl (nőknél)
  • Triglicerid: kevesebb, mint 150 mg / dl

Azonban az egyes esetekben az orvos eltérő értékeket javasolhat.

Szükséges az egészség szempontjából, de a magas koleszterinszint növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A csökkentése érdekében javasoljuk az egészséges táplálkozást, a rendszeres testmozgást, a fogyást, a dohányzás elhagyását és szükség esetén a gyógyszeres kezelést. Az ellenőrzés fontos, különösen azoknál, akiknek magas a szív-és érrendszeri betegségek kockázata. Az életmódváltás és a megelőző intézkedések azonban hozzájárulhatnak a normalizálásához, és segíthetnek megőrizni az egészséget.

Az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a stressz csökkentése és a dohányzás elhagyása fontos lépések az egészség megőrzése érdekében. Az egészséges életmód segíthet a koleszterinszint normalizálásában és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében. Azonban ha a szükséges intézkedések ellenére sem sikerül csökkenteni, akkor orvosi felügyelet mellett érdemes gyógyszereket is alkalmazni.